Hoppa till huvudinnehållet

Bernholm kan ha tävlat klart inför OS: “Måste vara smart”

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Judokan Anna Bernholm tränar med landslaget inför OS i Tokyo till sommaren.
Judokan Anna Bernholm tränar med landslaget inför OS i Tokyo till sommaren. Foto: Anders Wiklund/TT

Det är mindre än ett halvår kvar till OS i Tokyo som inleds den 23 juli.

Fram tills dess är det osäkert om medaljhoppet Anna Bernholm hinner tävla.

– Jag stukade knät för ett tag sedan och fick börja om i min rehab, säger den värmländska judokan.

I snart ett års tid har Anna Bernholm väntat på att få tävla igen efter sin korsbandsskada som hon ådrog sig på Grand Slam-tävlingen i Paris i februari förra året.

Vägen mot en comeback har tagit längre tid än vad hon trott.

– Jag stukade knät under ett träningsläger i Österrike. Efter det har jag fått gå tillbaka till att köra mer rehab och dra ner på judoträningen. Lagledningen ville att jag skulle trappa ner lite eftersom när man stukar ett knä är det lätt att dra upp skadan igen om man kommer tillbaka för snabbt, säger Bernholm.

29-åringen från Molkom är dock på väg tillbaka.

Även fast hon ännu inte är helt återställd har hon kunnat återuppta judoträningen och även kört en hel del sparring för att få in matchliknande moment.

– Det har känts bra även fast jag inte kört fullt ut. Jag vill inte gå på för hårt nu på direkten men det känns som att kroppen svarar på ett bra sätt.

Ingen tävling före OS?

När och var Anna Bernholm kan börja tävla igen återstår att se.

Tidigare i januari inleddes de internationella tävlingarna, men utan värmländskans medverkan.

– Det blev lite för tajt för mig efter stukningen. Mitt fokus ligger på OS i sommar och det viktigaste för mig nu är att få bra träning och vara i form tills dess.

Med tanke på skadan och den pågående pandemin har världsstjärnan ännu inte bestämt om hon kommer vilja tävla innan spelen i Tokyo.

– Vi får ta det som det kommer. Med tanke på världsläget är det mycket som kan förändras på kort tid, det gäller att vara smart och flexibel i dessa tider.

Hur mycket skulle det påverka dina medaljchanser om du kom till OS utan att ha gått en match på mer än ett år?

– Jag tänker inte så mycket på det. Just nu följer jag ett upplägg som ska se till att jag är i formtopp inför OS och gör så gott jag kan för att prestera mitt bästa varje dag. Det viktigaste är att träna på bra och känna att kroppen är i bra form.

Har det varit frustrerande att inte få tävla under de här månaderna?

– Det är klart att jag helst hade velat köra för fullt och att allt skulle kännas som vanligt. Men nu har jag andra förutsättningar att anpassa mig efter och får göra det bästa av den situationen.

– Min rehab har jag sett som ren styrketräning där jag passat på att bygga upp musklerna i benen. Där känner jag min väldigt stark nu. Man får försöka hitta en mening i den träning man gör och se till att skapa bra förutsättningar för framtiden.

Sedan en vecka tillbaka har Anna Bernholm befunnit sig på landslagsläger på Kanarieöarna.

– Det är väldigt skönt väder för träning och allt runt omkring är väldigt bra. Vi får bra förutsättningar för träning och allt blir betydligt enklare. Vi har fått tillgång till ett gym, samt en hall att träna judo i. Dessutom har vi även ett tält utomhus där vi kör styrketräning och lite andra aktiviteter.

Hur ser de närmaste månaderna ut för din del?

– Vi kommer hem till Sverige på måndag och sedan åker vi på ett nytt läger till Ungern på torsdagen. Där spenderar vi drygt en vecka och efter det är det lite oklart när nästa samling blir. Det finns en del möjligheter men det återstår att se vad som händer.

Artikeltaggar

Anna BernholmJudo

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.