Hoppa till huvudinnehållet

20-åring misstänks ha våldtagit barn grovt under flera år

Publicerad:
Foto: Lisa Olaison

Under måndagen väcktes ett omfattande åtal mot en 20-årig man som misstänks ha våldtagit och utnyttjat fyra närstående grovt mellan 2016 till 2020.

– Det är barn i blandade åldrar, säger åklagaren Cecilia Aronsson.

Mannen nekar till brott.

Brottsrubriceringarna som den 20-åriga mannen misstänks för är tre grova våldtäkter och tre fall av grova sexuella övergrepp mot barn.

– Bevisningen består främst av de här barnens egna berättelser. Vad de själva har varit utsatta för. Sedan också personer i deras omgivning – vad de har sett och gjort för iakttagelser, säger Cecilia Aronsson.

“Brottet bör bedömas som grovt med hänsyn till målsägandens låga ålder och att XX visat särskild hänsynslöshet genom att vid upprepade tillfällen förgripa sig på en målsägande som han är närstående till samt att gärningarna förövats på en plats där målsäganden har haft anledning att känna sig trygg”, skriver åklagaren bland annat i åtalet.

En brottsplats

Samtliga brott ska ha begåtts på en och samma adress i mellersta Värmland, inomhus, och offren har vid tidpunkterna varit under 15 år.

– Det var ett av barnen som berättade för en nära anhörig och som ville lätta sitt hjärta. Den orkade inte bära på det här längre, så blev det en polisanmälan efter det och så uppdagades det hela, säger Cecilia Aronsson.

Mannen greps den 26 oktober i fjol och har suttit i förvar sedan dess.

– Han förnekar helt.

Ett flertal vittnen är kallade till huvudförhandling, bland annat en person som kommer vittna om att hen utsatts för sexuella övergrepp redan under 2013 och 2014.

– Det handlar om fyra målsägande som jag väcker åtal på och den femte kommer att vara vittne. Han var under femton år när han begick det brottet, så det kommer han inte att bli dömd för, men det barnet ska komma och berätta om sina erfarenheter.

Huvudförhandlingen inleds nästa vecka och väntas pågå under fem dagar.

Mannens försvarsadvokat Bertil Moreau är förtegen kring fallet.

– Jag har ingen kommentar i nuläget, men han förnekar brott, säger han.

Artikeltaggar

ÅtalBrott & blåljusCecilia AronssonGrov våldtäkt mot barnSexuella övergrepp mot barnVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.