Hoppa till huvudinnehållet

Värmländskt i EM-truppen – Stina Nilsson uttagen

Publicerad:
Emma Nilsson är en av tre åkare med Värmlandskoppling som får chansen i den svenska EM-truppen.
Emma Nilsson är en av tre åkare med Värmlandskoppling som får chansen i den svenska EM-truppen. Foto: Per Danielsson/TT

I mitten av januari gjorde Stina Nilsson internationell debut som skidskytt i IBU-cupen. Nu är den tidigare längdstjärnan uttagen i EM-truppen i skidskytte, som avgörs i Polen den 27–31 januari.

Uttagna till mästerskapet är dessutom värmländska duon Oskar Brandt och Emma Nilsson samt Finnskogaåkaren Annie Lind.

Stina Nilsson har hunnit klara av fyra tävlingar i IBU-cupen och hennes 22:a-plats från tyska Arber i fredags är hennes bästa placering hittills. Den tävlingen, en sprint, var ett ordentligt kliv framåt från hennes 99:e-plats i debuten den 14 januari.

– Det har gått stadigt framåt varje dag. Så det är jätteskönt att känna att kroppen svarar bättre och bättre, både hur jag Veckorna i Arber har verkligen varit extremt lärorika och jag har försökt att suga åt mig så mycket erfarenheter som det bara går. Jag lär känna den här sporten mer för varje race som jag får, och ser fram emot att få fortsätta utvecklas framöver, säger Stina Nilsson i pressmeddelandet.

Guld att försvara

I EM-truppen blandas debutanter med erfarna åkare som Elisabeth Högberg och Anna Magnusson. Högberg har ett guld i sprint att försvara.

"Det känns kul att lämna IBU-cupen i Arber, Tyskland, för att åka till EM i Duzniki Zdroj, Polen. Jag har ett taggat gäng aktiva med mig som vill fortsätta prestera. Målsättningen är två medaljer och det blir spännande att se om Bettan Högberg kan försvara sitt guld hon tog vid förra årets EM i sprint", säger ledaren Erika Oskarsson i ett pressmeddelande.

Och uttagna finns alltså hela tre åkare med Värmlandskoppling.

Dels I2 IF-åkaren Oskar Brandt som är en av fem svenska herrar som tagits ut till Europamästerskapet.

En från Bore

Men chansen att slåss om medaljer där får även Bores Emma Nilsson i sin jakt på att återta den plats i A-landslaget som hon tappade inför den här säsongen.

Och uttagen är även Annie Lind, tävlandes för Finnskoga, som en av hela sju svenska damer i truppen.

Sveriges EM-trupp

Damer: Elisabeth Högberg, Biathlon Östersund, Anna Magnusson, Piteå skidskytteklubb, Stina Nilsson, Lima skyttegille, Ingela Andersson, K4, Annie Lind, Finnskoga, Ella Halvarsson, Biathlon Östersund, Emma Nilsson, SK Bore. Herrar: Malte Stefansson, Oxberg, Oskar Brandt, I2IF, Torstein Stenersen, Biathlon Östersund, Gabriel Stegmayr, Dala Järna, Anton Ivarsson, Tullus Skyttegille.

Artikeltaggar

Annie LindhEmma NilssonOskar BrandtSkidskytteStina Nilsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.