Hoppa till huvudinnehållet

Grannar får inte överklaga byggplanerna

Publicerad:
Här, strax nedanför befintliga hus på Kartberget vill Trivselhus göra plats för ytterligare två hus.
Här, strax nedanför befintliga hus på Kartberget vill Trivselhus göra plats för ytterligare två hus. Foto: HP Skoglund

Trivselhus vill bygga ytterligare två hus på Kartberget, varav ett inom strandskyddat område. Politikerna vill att grannarna ska höras innan de kan godkänna begäran.

Men grannarna har enligt ett avtal med Trivselhus frånsagt sig rätten att överklaga.

Villaområdet Kartberget, som bebyggdes för en dryg handfull år sedan, ligger vackert beläget, strax intill Klarälvens västra gren. Marken längst ned mot vattnet är strandskyddad, men det är ändå där som Trivselhus vill skapa tomter för ytterligare två hus.

– Vi måste ju försöka. Det ena huset ligger precis bakom ett befintligt hus, så då tycker vi att strandskyddet är upphävt, och det andra ligger utanför strandskyddat område, så det borde inte vara några problem, säger Göran Krischel, säljare på Trivselhus och den som begärt förhandsbesked för byggplanerna.

Yrkade avslag

När ärendet hamnade hos stadsbyggnadsförvaltningens tjänstemän så yrkade de på avslag, eftersom de anser att det befintliga huset inte upphäver strandskyddet för det ena planerade huset och för att det andra ligger i vad de kallar för ett vandringsstråk.

– Vi tycker att det går emot strandskyddets syften att bygga i det läget. Men det är politikerna som avgör detta, säger Thomas Denelin, som handlagt ärendet på stadsbyggnadsförvaltningen.

Politikerna gick inte på tjänstemännens linje. De beslutade istället att återremittera ärendet och gav tjänstemännen i uppdrag att först be om yttranden från grannarna, för att se om de hade några synpunkter på de nya husplanerna.

Böta 300 000

Men några synpunkter från de som köpt hus av Trivselhus på Kartberget har inte kommit in till förvaltningen. Inte så konstigt kanske, eftersom de när de köpte sina tomter av Trivselhus skrev under ett avtal som säger att de inte får överklaga beslut som rör framtida byggplaner i området.

Om de ändå använder sin lagliga rätt att överklaga så får de böta 300 000 kronor.

– Det vet jag ingenting om. Det är inte jag som skrivit avtalen, säger Göran Krischel.

Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden känner inte heller till avtalet som i princip gör det omöjligt för grannarna att lämna synpunkter.

– Nej, det kände jag inte till. Det låter ju jättekonstigt i mina öron. Det känns som en ganska grundläggande rättighet som man inte ska kunna förhandla bort säger han.

Det innebär ju att de grannyttranden som ni bett om kanske inte blir så rättvisande.

– Ja det gör det ju då och det är verkligen inte bra. För oss är det jätteviktigt att vi vet vad grannarna har för synpunkter, eftersom det kan ha en stor betydelse när vi avgör ärendet.

Spelat ut sin roll

Att boende i området inte vågar yttra sig bekräftas av stadsbyggnadsförvaltningen, som just nu håller på och tar in yttrandena. Flera har sagt att de inte får yttra sig.

Det tycker Erik Nilsson är beklagligt.

– Ja, då har ju det här med grannyttrandena spelat ut sin roll, säger han.

Däremot har det kommit in yttranden från andra grannar som bor i anslutning till området, men som inte köpt hus av Trivselhus. Om de påverkar utgången av ärendet återstår att se.

Göran Krischel hoppas i alla fall att Trivselhus ska kunna gå vidare med planerna.

– Det är ont om tomter att bygga på i Karlstad och ska kommunen och länsstyrelsen komma och bråka om strandskyddet hela tiden så blir det svårt att bygga någonting alls, säger han.

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonKarlstadKarlstads kommunStadsbyggnadTrivselhus

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.