Hoppa till huvudinnehållet

Näringslivet: Bra år för vissa – tufft för många

Publicerad:
Frida Johansson, vd på Handelskammaren Värmland, kan berätta om ett märkligt näringslivsår. Foto: Tommy Andersson

2020 har inte varit ett år som andra. För vissa branscher har det varit nästan overkligt tufft, med anledning av corona. Andra har haft rekordår.

– Det har aldrig varit en så splittrad bild som det här året, säger Frida Johansson, vd på Handelskammaren Värmland.

Handelskammarens rapport Så mår företagen i Värmland, som bygger på 130 samtal med medlemmar, bekräftar bilden av att 2020 har varit ett speciellt år. För många branscher så har det varit totalt nattsvart, men det finns också företag och branscher som har gått väldigt bra.

– Det finns flera företag som har haft ett rekordår, men de vågar nästan inte berätta om det, eftersom det har varit så tufft för många andra. Men det är verkligen inte alla företag som har drabbats hårt av coronapandemin, säger Frida Johansson.

Framförallt är det inom industrin som de lyckosamma företagen går att hitta, men även branscher som it och exempelvis godstransporter.

– Det finns även en hel del sällanköpshandel som har haft bra år. Det gäller framförallt bygghandel, trädgård och den typen av saker, medan skor och kläder har haft det tuffare. Även våra små butiker i centrumkärnorna har haft det svårt.

Ett bottenår

När det gäller matbutikerna så har pandemin i regel inte påverkat omsättningen nämnvärt, även om en större andel av intäkterna nu kommer från näthandeln. Men det finns ett undantag: gränshandeln, som har haft ett riktigt bottenår på grund av den ofta stängda gränsen till Norge.

– Där handlar det om stora värden som har gått helt förlorade. Besöksnäringen har i flera fall kunnat hitta andra värden och möta tappet från Norge med att de fått fler inhemska besökare, men för gränshandeln har det inte gått, säger Frida Johansson.

Bland de verkligt stora förlorarna finns som förväntat restaurangbranschen, viss handel och andra aktörer inom näringar som lever på att folk kan röra sig som vanligt.

– De som har haft det tufft länge har det ännu tuffare nu, eftersom januari och februari även i normalfallet är svåra månader. De lider också av att det gått långsamt att betala ut de här olika stöden. De har inte råd att vänta.

Ljus i tunneln

Enligt Frida Johansson är det många företag som trots allt börjar se någon form av ljus i tunneln, inte minst med anledning av att vaccineringen nu kunnat komma igång. Men det gäller inte för de hårdast drabbade företagen.

– Har man svårt att klara av att betala utgifterna för februari så är det långt kvar till sommaren. Då har man svårt att se det där ljuset. Därför vore det oerhört bra om man kunde skynda på de här stödutbetalningarna, säger hon.

Artikeltaggar

CoronavirusetEkonomiFrida JohanssonHandelskammaren VärmlandNäringslivVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.