Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad bygger vidare på byggboomen

Publicerad:
Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör i Karlstads kommun, tittar till bygget vid Sjömansgatan där trafiken flyter på utan några större problem tack vare att det är betydligt mindre trafik än vanligt.
Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör i Karlstads kommun, tittar till bygget vid Sjömansgatan där trafiken flyter på utan några större problem tack vare att det är betydligt mindre trafik än vanligt. Foto: HP Skoglund

2019 var ett byggintensivt år för Karlstads kommun.

2020 skruvades tempot upp än mer och så kommer det att fortsätta under 2021.

– Jag ser ingen avmattning i byggkonjunkturen. Det är fortsatt fullt ös, säger Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör.

Det byggs inte bara bostäder i rekordtakt i Karlstads kommun. Även de kommunala investeringarna går på högvarv. Förberedelserna inför Karlstads resecentrum, som beräknas kosta en miljard kronor, är i gång. Arbetet med den stora arenasatsningen, med en budget på drygt en halv miljard kronor, pågår för fullt och i sommar färdigställs Sundsta-Älvkullegymnasiet vars utbyggnad landar på runt 456 miljoner kronor.

– Det vi i förvaltningen får i uppdrag att göra genomför vi – det finns bemanning. Sedan är det klart att vi har mycket att göra i och med alla projekt. Det gäller inte bara inom kommunen utan även för konsulter och entreprenörer, säger Bergman.

Av en tillfällighet gick Maj-Britt Bohlin, boende längs Jungmansgatan, förbi och passade på att ge Per-Anders Bergman lite återkoppling om arbetet med Vikenförbindelsen.
Av en tillfällighet gick Maj-Britt Bohlin, boende längs Jungmansgatan, förbi och passade på att ge Per-Anders Bergman lite återkoppling om arbetet med Vikenförbindelsen. Foto: HP Skoglund

En allmän uppfattning är att byggprojekt brukar bli dyrare än budget om det råder högkonjunktur på marknaden och entreprenörerna kan välja och vraka bland upphandlingarna. Per-Anders Bergman delar inte helt den bilden.

– Några upphandlingar har faktiskt blivit billigare än vi budgeterat med. Det gäller att ha lite tur och ha anbud ute när entreprenörer är mellan två jobb. De behöver sysselsätta personalen och lägger de då ett anbud som ligger en halv procent lägre än de tänkt blir det en del pengar på ett projekt på 200 miljoner, säger Bergman och fortsätter:

– En kommun som bygger så mycket som Karlstad gör borde också vara en bra referens att ha inför andra projekt.

Den nuvarande Orrholmsskolan ska rivas under 2021 och spadtag tas för en ny skola med plats för över 600 elever. I projektet ingår även en ny idrottshall.
Den nuvarande Orrholmsskolan ska rivas under 2021 och spadtag tas för en ny skola med plats för över 600 elever. I projektet ingår även en ny idrottshall. Foto: HP Skoglund

Vikenförbindelsen är ett av de mer påtagliga pågående vägprojekten i centrala Karlstad som ska lägga grunden för Karlstads resecentrum. I skrivande stund är halva Sjömansgatan uppgrävd och Jungmansgatan helt avstängd.

– Om det finns en enda sak som är bra med corona är det att det är helt rätt tid att härja i gatorna. Det är mycket mindre trafik än vad det brukar vara. Trots att vi till exempel har stängt av Jungmansgatan har vi inte fått några klagomål från boende, säger Bergman.

Jungmansgatan öppnar för trafik igen i mars. Då fortsätter kommunen resan mot Karl IX:s gata med en cirkulationsplats i korsningen Jungmansgatan/Vikengatan. Det väntar även en ny rondell, inklusive en busshållplats, i korsningen Sjömansgatan/Hööksgatan.

– För att få plats med hållplatsen behöver vi kapa lite av strandlinjen i Mariebergsviken, säger Per-Anders Bergman och pekar med ena handen.

Ut- och ombyggnaden av Sundsta-Älvkullegymnasiet inleddes hösten 2017 och blir klar i vår. Då blir det en av Sveriges största sammanhängande gymnasieskolor.
Ut- och ombyggnaden av Sundsta-Älvkullegymnasiet inleddes hösten 2017 och blir klar i vår. Då blir det en av Sveriges största sammanhängande gymnasieskolor. Foto: HP Skoglund

Meningen är att snabbussen ska passera Hööksgatan mot Centralsjukhuset och nya stadsdelen Jakobsberg.

– Det finns inga pengar avsatta för att bygga om Hööksgatan så mängden trafik kan inte öka där. Ska snabbussen gå där behöver man styra om trafik från gul (region) till orange (lokal) buss. Det är väl också tanken med busshållplatsen vid Tullhusgatan, säger Bergman.

Under 2021 kommer det inte att hända så mycket med Karlstads resecentrum annat än att godsmagasinet på den södra sidan av järnvägen rivs under våren.

– Vi behöver en etableringsyta för baracker och annat när Trafikverket går i gång med sina arbeten plus Vikenpassagen.

Allt dagvatten från Hamngatan behöver ledas ut i Mariebergsviken. Det ska ske genom en ny stor dagvattenledning som dras genom Wennbergsparken, därav att ett 20-tal träd har fällts i parken. Kommunen avser att återplantera lika många träd som fällts.

Sista etappen

Förutom infrastrukturprojekt har kommunen flera pågående byggnationer av skolor och förskolor. Sundsta-Älvkullegymnasiets sista etapp blir färdig i vår.

– Det blir en av Sveriges största och mest moderna gymnasieskolor. Vi går även i gång med nya Orrholmsskolan och Stockfallets skola samt utbyggnaden av Skattskärrsskolan under 2021, säger Bergman och påpekar att detaljplanen för Stockfallets skola inte är klubbad än.

Spadtag för Färjestadsskolan och Fredricelundsskolan togs under 2020. Rödklöverns förskola på Jakobsberg invigs i höst och Vitsippans förskola renoveras och byggs ut. Kommunen ligger även i startgroparna för Nya Orrholmens förskola och Stormyrens förskola.

I vår beräknas bygget av Skårebornas efterlängtade nya sporthall börja.

– Den blir inte en direkt kopia av Hultsbergshallen, men får samma funktioner.

På Per-Anders Bergmans lista över investeringar under 2021 återfinns också ett nytt LSS-boende på Härtsöga med sex lägenheter samt om- och tillbyggnaden av Färjestads ridklubb.

– Ridklubben skulle vi ha gått i gång med redan förra året, men upphandlingen blev överklagad. Nu blir det byggstart i år och klart våren 2022.

Artikeltaggar

HamngatanKarlstadKarlstads kommunNyheterTeknik- och fastighetsförvaltningen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.