Fuskarna måste stoppas

Ledare
PUBLICERAD:
Fusket med assistansersättning måste stoppas. Ett sätt är att sluta ge arbetstillstånd för personliga assistenter från utlandet. Det skulle också stoppa ”brukarimporten”.
Foto: Gorm, Kallestad
Fusket med assistansersättning upprör. Systemet har utnyttjats cyniskt av organiserade kriminella gäng. Etablerade företag i branschen tänjer också på reglerna, men regeringen och myndigheterna skärper nu kontrollen. Det är nödvändiga åtgärder för att stoppa fusket.

Det har gått sex år sedan polis och åklagare tillsammans med andra myndigheter efter bra samarbete lyckades spränga en liga i Södertälje som systematiskt fuskat till sig 30 miljoner kronor som skulle ha gått till att hjälpa personer med funktionsnedsättning.

I stället hade de fejkat både anställningar och brukare. De hade använt familjemedlemmar för både det ena och det andra. 34 personer dömdes i hovrätten, ledarna fick sex års fängelse för grovt bedrägeri.

SVT har i en ambitiös granskning den senaste veckan grävt djupt i assistansfusket. Försäkringskassan gjorde 258 polisanmälningar mot branschen i fjol. Det är nästan en fördubbling jämfört med 2019.

Återkraven från kassan för felaktigt utbetalad assistansersättning har också ökat dramatiskt med 250 procent på ett år. I fjol landade summan på 460 miljoner kronor.

Antalet företag som blir av med tillståndet ökar samtidigt. Under fjolåret drogs 46 tillstånd in efter avslöjat fusk. Det är bra att kontrollen skärps och att samarbetet mellan myndigheterna förbättras.

I höstas kom en rapport om fusket från tolv myndigheter som samarbetar genom Nationellt underrättelsecentrum (NUC). Den sätter fokus på ”brukarimporten” som SVT också har granskat.

NUC skriver att ”arbetstillstånd inom personlig assistans utnyttjas systematiskt för assistansbedrägerier, illegal migration, arbetskraftsexploatering, brukarimport och annan ekonomisk vinning”. De lägger till att ”brukare blir handelsvaror och intäktsgeneratorer i cyniska upplägg med stora ekonomiska vinster” för bolagen

SVT lyfter ett skrämmande exempel på människohandeln. Ett etablerat assistansbolag, till och med hyllat av kungen, lockade hit en familj från Mongoliet med en son med funktionshinder.

Först fick ena föräldern jobb hos en annan brukare och genom anställningen ett arbetstillstånd. Tack vare tillståndet kunde sedan sonen komma hit som anhörig. Men när sonen inte beviljades ersättning upphörde bolagets intresse för familjen. Den potentiella vinsten försvann och familjen övergavs.

Tidigare anställda i bolaget vittnar om hot och fusk med timmar. ”Jag kände mig som en slav”, säger en. En annan slutade för att de utnyttjade folk. Företaget har nu förlorat tillståndet, men ägaren hävdar att de utsatts för en ideologisk häxjakt.

Nej, det är uppenbart att de fuskat till sig pengar och använt migrationslagen för att öka vinsten. Det är att stjäla pengar från den gemensamma kassan.

Migrationsverket har infört en särskild kod för ”oseriös arbetsgivare eller skenanställning” när de granskar arbetskraftsinvandring till assistansföretag. 60 procent av ansökningarna fick avslag i fjol, men det vore ännu bättre att helt förbjuda arbetstillstånd för assistansjobb. Kompetent personal finns redan i landet och behöver inte importeras.

Regeringen satsar närmare 200 miljoner kronor för att stoppa felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. Det är väl använda pengar om det kriminella fusket kan stoppas. Då kan de som verkligen behöver personlig assistans i stället få det.

Nu finns risken att de misstänkliggörs och det vore riktigt illa. Det har blivit allt svårare att få personlig assistans och det är olyckligt att bedömningarna har hårdnat. Människor med funktionshinder ska inte vara en tänkbar besparing i budgeten.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.