Hoppa till huvudinnehållet

Karlernäs fick debutera från start – i ny position: "Trivs bäst på mittfältet"

Publicerad:
Reporter Carl-Oscar Lysander
Carl-Oscar Lysander
carl-oscar.lysander@vf.se
Julia Karlernäs har funnit sig tillrätta i Spanien efter knappt två månader i Sevilla.
Julia Karlernäs har funnit sig tillrätta i Spanien efter knappt två månader i Sevilla. Foto: Pavel Koubek/TT

I helgen fick Julia Karlernäs debutera från start för Sevilla – i sin andra match.

Starten på utlandsäventyret har givit mersmak för värmländskan.

– Jag trivs verkligen jättebra, berättar Karlernäs som fick starta helgens match från en ovan position.

En dryg halvtimme fick hon på planen i vinsten mot derbyrivalen Real Betis.

I hennes hemmapremiär mot Rayo Vallecano fick hon chansen från start. Men inte på hennes ursprungliga position på innermittfältet.

– Jag fick starta som forward. Men efter 20 minuter blev jag nedflyttad till innermittfältet igen. Jag är en av de längsta i laget och har en bra fysik, det märks nog särskilt bra här. De ville utnyttja det, men jag fick kliva ner, det är på mittfältet jag trivs bäst, säger Karlernäs.

Trots stränga coronarestriktioner med utegångsförbud mellan 22-06 har det nya livet i södra Spanien och den gamla handelsstaden Sevilla varit något av en dröm.

– Vi tränar på förmiddagen och har videoanalyser, matchanalyser och vid 14-tiden är jag hemma igen.

Tiden som kan läggas på fotbollen överskrider rejält tiden fotbollen fick i Sverige och halvtidsjobbet i Piteå har bytts ut mot spanska lektioner.

– Du får mer tid till att göra alla små förberedelser, lägger mer tid på träning och hinner med behandlingar. Sånt som jag inte hann när jag jobbade – då hade man heller inte energin till det riktigt. Jag läste franska på gymnasiet och den har jag inte mycket nytta av, jag pluggar spanska på eftermiddagen. Det går okej på träningarna med språket, vår assisterande hjälper till att förklara taktiska bitar på engelska och jag får ställa mig sist i ledet på övningarna, skrattar hon.

Sevilla har startat säsongen hyggligt och ligger strax under toppskiktet, på en sjundeplats. Helgens match slutade med oavgjort mot Rayo Vallecano.

– De är erkänt svåra att spela mot, lagen på nedre halvan backar hem en del. De lyckades få oavgjort mot Atletico Madrid exempelvis.

Möter landslagsmålvakt

Träningsanläggningen ligger strax utanför staden där också herrlaget håller till. Herrlaget spelar dock sina matcher inne i stan på klassiska stadion Estadio Ramón Sánchez Pizjuán.

– Vi har en egen arena vid träningsanläggningen, den är väldigt fin. De flesta lagen i vår liga har sina egna matcharenor och delar inte med herrlagen.

Sevilla är känd som en vacker stad och gammal handelsplats med vackra byggnader. Allt för mycket av staden har hon dock inte hunnit se.

– Väldigt vacker stad av det jag hunnit se, verkligen superfint. Men fotbollen tar mycket tid och jag har varit en del hemma. Det är dessutom utegångsförbud mellan 22 och 06, utöver det är det väl ganska normalt. Bortsett från att du måste ha munskydd så fort du lämnar ditt hem.

Till helgen väntar ny match. Den här gången mot topplagen Atletcio Madrid med svenska landslagsmålvakten Hedvig Lindahl i laget.

– En tuff bortamatch. Samtidigt kan vi slå i stort sett alla lag. Det är väl bara Barcelona som svåra att rå på, säger Karlernäs.

Artikeltaggar

FotbollJulia Karlernäs

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.