Erfarenheterna från vaccineringen av svininfluensan har skapat viss oro även kring det nya covid-vaccinet. En oro som är överdriven, enligt Ann Erlandsson, lektor i biologi och docent i medicinsk vetenskap vid Karlstads universitet.
– De här vaccinerna är oerhört väl testade, säger hon.
När vaccineringen av Sveriges befolkning nu går in på sin tredje vecka så dyker även fler och fler rapporter upp om medborgare som inte vill ta vaccinet. I många fall hänger det ihop med en oro kring biverkningar, där inte minst den stora massvaccineringen i samband med svininfluensan bidragit till en mer utbredd vaccin-skepsis.
I samband med den vaccineringen var det flera hundra personer i Sverige som drabbades av narkolepsi.
– Det man tror är att vaccinet bidrog till att bilda antikroppar mot någonting kroppseget och som fick de här följderna, säger Ann Erlandsson.
Liten risk
Risken för att samma sak ska ske nu är liten, menar hon.
– De här nya vaccinen är så oerhört väl testade. Väldigt mycket mer än andra vaccin, även det vanliga influensavaccinet. Och trots att väldigt många redan fått vaccinet så finns det ännu inga kända allvarliga biverkningar.
Det som däremot finns är rapporter om personer som fått allergiska reaktioner av vaccinet.
– Så är det, men det finns alltid några som är allergiska, men hur de hade drabbats om det fått covid vet vi ju inte. Det hade kanske blivit ännu värre.
Väldigt viktigt
Ann Erlandsson anser att de eventuella riskerna för biverkningar inte ska överdrivas. Riskerna med att inte vaccinera sig är betydligt större, menar hon.
– Sluta tänka att det kan vara farligt att vaccinera, bara titta på dödstalen i corona och jämför vad som är farligast. Det är väldigt viktigt att folk inte är oroliga över att ta vaccinet. För bekämpningen av den här pandemin är det avgörande att folk begriper det.
Viktigt är också, menar Ann Erlandsson, att den som fått sin första spruta inte slappnar av och börjar leva som vanligt igen.
– Har man bara fått en dos så har man inte tillräckligt skydd. Man måste ha de där två doserna och sedan ska man vänta ett tag till innan man återgår till det normala igen.
Kan inte isolera
Dessutom kan vaccineringen behöva tas om igen, eftersom det är oklart hur länge skyddet räcker och om viruset förändrar sig.
– Först när det inte finns ett enda fall i hela världen så kan vi säga att vi har klarat av det här. Då kan vi säga att vi besegrat viruset. Men fram tills dess så behöver vi vaccinet, för vi kan ju inte isolera oss helt.