De hoppas på det värsta

Ledare
PUBLICERAD:
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch drar sig inte för att sprida domedagskänsla.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Det är som att vi inte kan låta bli att hoppas på domedagen. En kittlande tanke blir till slut en fix idé: Tänk om allt går åt helvete? Sen jagar vi de allra dystraste spekulationerna för att mätta begäret.

Det kallas ”doomscrolling”, domedagsskrollande, detta att vi inte kan låta bli att överkonsumera negativa nyheter, huvudsakligen via sociala medier och särskilt i samband med större och utdragna kriser. En ond cirkel där vi går från den mest ödesmättade prognosen till nästa – och inte ens etablerade medier kan låta bli att spä på domedagskänslan.

Glada nyheter om hur många nya vaccindoser är på väg till Sverige omgärdas av ifrågasättanden och dramatiska rubriker som kopplar ihop dödsfall med vaccinering trots att alla borde veta att bara för att två saker händer ungefär samtidigt så har de inte självklart med varandra att göra.

Det skrivs om ”monstermutationer” och man triggar folks oro över att infrastrukturen kring de omfattande vaccineringarna inte ska funka, trots att Sverige ju faktiskt har mångåriga goda erfarenheter av massvaccineringar.

Varje liten skeptiker, oavsett om de vill klaga på tillgången på vaccin, vaccinens effektivitet eller den svenska coronastrategin ges en mikrofon och 15 minuter i rampljuset.

Medierna växeldrar just nu med oppositionspolitikerna som så desperat vill känna sig politiskt relevanta – och därför vill anklaga regeringen för allt negativt i pandemins spår alldeles oavsett var ansvaret egentligen ligger.

Kristdemokraternas Ebba Busch är den mest högljudda. Hon har hunnit anklaga regeringen och Stefan Löfven för att praktiskt taget ha tagit livet av tusentals äldre på äldreboenden, trots att dessa styrs på lokal nivå och några av de hårdast drabbade kommunerna styrs med hjälp av KD.

Hon har attackerat Löfven för butiksbesöken han gjorde inför jul, trots att hon själv ertappats ha partajat loss på stor fest mitt under pandemin. Och nu senast i veckan ställde hon sig i riksdagens talarstol och påstod att den höga smittspridningen just nu – regeringens fel! – innebär att barn sjuka i cancer nu inte får de livsviktiga operationer de behöver.

När påståendet källgranskades av en socialdemokratisk politiker, tillika det utpekade sjukhuset Sahlgrenskas vice ordförande, Cecilia Dalman Eek, visade det sig helt enkelt inte vara sant.

– Jag tror att hon vill skrämma upp folk, menade Dalman Eek i en kommentar till Expressen.

Busch vill skrämma folk att misstro att sjukvården klarar situationen, trots att det inte är sant, tror S-politikern. Och när folk gjorts rädda och besvikna vill KD-politikern att de ska rikta sina negativa känslor mot regeringen samtidigt som de ska känna att KD-ledaren minsann står på deras sida.

När kristdemokraten ertappades med att sprida falsk information, hette det plötsligt att de inställda operationerna gällde Karolinska i Stockholm, men inte heller det påståendet håller vatten visar det sig.

– De genomförs som vanligt. Andra operationer som inte kan anstå, som leder till medicinska påföljder om de inte genomförs, ställs inte heller in, försäkrar sjukhusets presschef till kvällstidningen.

På samma partiledardebatt i veckan ville Kristersson anklaga regeringen för senfärdighet kring vaccineringarna och nån dag senare ryckte Centern ut i en attack mot regeringen för att inte ta kommandot över regionernas hantering av pandemin, regionerna som alltså är självstyrande med eget ansvar.

Det är en annan slags ”doomscrolling” oppositionen ägnar sig åt. En där precis allt som kan gå åt helvete redan gjort det och där felet för det kan läggas på regeringen. Det är på samma gång både en slapp och farlig oppositionspolitik.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.