Hoppa till huvudinnehållet

Expertkritiken: julgåvorna bröt mot lagen

Publicerad:
Den särskilda stimulansgåvan som Karlstads kommun och Region Värmland gav sina anställda lagom till julen borde ha upphandlats, enligt expertgruppen. Foto: Christine Olsson/TT

Karlstad kommuns och Region Värmlands julgåvor borde ha upphandlats. Det konstaterar den oberoende expertgruppen Konkurrenskommissionen, efter att ha granskat fallen.

– Det förefaller anmärkningsvärt lättvindigt hur man på detta sätt valt att bryta mot lagen, säger Pär Cronhult, chefsjurist på Konkurrenskommissionen.

Avslöjande: Kommunens julgåva till anställda kan bryta mot lagenFortsatt oklart om julgåvornas laglighet

När Skatteverket med anledning av coronapandemin beslutade att tillåta särskilda skattefria stimulansgåvor på upp till 1 000 kronor till anställda så nappade även många kommuner och regioner på erbjudandet. Såväl Region Värmland som Karlstads kommun beslutade under hösten att samtliga anställda skulle få en särskild stimulansgåva lagom till jul.

Båda organisationerna landade i att köpa in presentkort från de lokala centrumföreningarna, med ett värde till 1 000 kronor, och som skulle kunna nyttjas i de lokala butikerna. Två flugor i en smäll således, där kommunen och regionen såg en möjlighet att både visa uppskattning till sina anställda och att ge det hårt drabbade näringslivet en extra skjuts.

Lovvärt förvisso, menar Pär Cronhult, men knappast i enlighet med lagen.

– Det finns inget särskilt undantag som gör att man inte behöver ha en annonserad upphandling av detta. Det här är ett märkligt sätt att sätta lagen åt sidan, säger han.

Direktupphandlade gåvan

Både regionen och kommunen valde att göra en så kallad direktupphandling av presentkorten, vilket man kan göra om värdet understiger dryga 600 000 kronor. Men värdet på gåvorna överstiger med råge de summorna.

Pär Cronhult, chefsjurist på expertgruppen Konkurrenskommissionen, med koppling till tankesmedjan Den nya välfärden.
Pär Cronhult, chefsjurist på expertgruppen Konkurrenskommissionen, med koppling till tankesmedjan Den nya välfärden. Foto: Privat

För Karlstads kommun handlar det om gåvor till ett värde av dryga åtta miljoner kronor och regionens gåvor kostade över tio miljoner kronor.

– Både regionen och kommunen har hävdat att man bara upphandlade förmedlingen av gåvorna från de här föreningarna, vilket handlar om en mycket lägre summa, men så kan man inte göra. Konkurrensverket har slagit fast att man måste se till hela värdet av upphandlingen, även värdet av presentkorten, säger Pär Cronhult, som finner det förvånande att både Karlstads kommun och Region Värmland landade i slutsatsen att det räckte med att direktupphandla förmedlingen.

Borde veta bättre

– Jag hade kunnat förstå om man gör en sådan här miss i en mindre kommun där man kanske inte har den här kompetensen, men både Karlstad och Region Värmland har särskilt upphandlingskunniga personer som jobbar med detta. De måste rimligtvis veta hur upphandlingslagstiftningen ser ut.

Varför tror du att de har kört på den här modellen då?

– Antingen på grund av ren okunskap eller så är det fråga om fingerfärdig juridisk ingenjörskonst som inte håller måttet.

Konkurrenskommissionens bedömning av de särskilda stimulansgåvorna är preliminär och både Karlstads kommun och Region Värmland har erbjudits möjlighet att besvara kritiken. Region Värmland har avböjt att kommentera i nuläget och ansvarig på Karlstads kommun har inte gått att nå för en kommentar.

Artikeltaggar

EkonomiKarlstads kommunKarlstads kommunKonkurrensverketNyheterPär CronhultRegion VärmlandSkatteverketVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.