Nixon var allt en hyvens man ändå

Krönikor
PUBLICERAD:
Kommer ni ihåg Richard Nixon? Fram till relativt nyligen var han objektivt betraktad som USA:s mest skurkaktige president. Den senaste tiden har hans eftermäle ljusnat betydligt i jämförelse.

De grövsta snedstegen begick republikanen åren innan han slutligen avgick 1974, ställd inför hot om riksrätt. Men redan 1960 stred han en bitter fajt om presidentposten mot John F Kennedy. Slutresultatet var oerhört jämnt: några tiotusentals röster i den sistnämndes favör. Men hade allt gått rätt till?

De flesta som grävt i saken är överens om att Kennedy fick fler röster än han borde, troligen tack vare hans skrupelfrie far Joseph och dennes kontakter i undre världen.

Men vad gjorde Nixon? Han erkände valförlusten och gratulerade sin motståndare. För att inte undergräva väljarnas förtroende för demokratin och hela det amerikanska politiska systemet.

Nyligen såg vi den yttersta konsekvensen av det motsatta beteendet. Alltså när valets förlorare vägrar acceptera valresultatet och hetsar sina anhängare att "aldrig visa svaghet". Då stormas Kapitolium och plötsligt svajar demokratins hörnstenar på allvar.

Det Donald Trump gjort är det grövsta brott en förtroendevald kan begå, åtminstone när det fullständigt saknas belägg för valfusk. USA kommer att få brottas med följdverkningarna länge.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.