Insändare: Coronatesta asylsökande

Insändare
PUBLICERAD:
Coronatester bör utföras på asylsökande innan de kommer in i Sverige, anser insändarskribenten.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Många asylsökande sitter i Migrationsverkets förvar, varav många väntar på utvisning; Personer som inte har skyddsskäl, som kan ha ogiltiga id-handlingar och falska uppgifter, och mycket annat som gör att de inte har rätt att stanna kvar i vårt land.

Problemet med utvisning är, att de länder de kommer ifrån, inte vill ha de utvisade tillbaka, framförallt beroende på coronapandemin. Dessa länder kräver att de utvisade genomgår covidtester i de länder de ansökt om asyl.

En strategi asylsökande tycks kunna använda, är att helt enkelt vägra att genomgå covidtester (SvD, 24/12 2020).

Då utvisning är svår, eller omöjlig att göra, måste en ändring kunna ske. Tester av asylsökande borde vara obligatoriskt och utföras vid landets yttre gräns, innan de kommer in i vårt land för att söka asyl. Det är lätt hänt att vi får hit en massa asylsökande som inte har rätt att vara här och ett parallellsamhälle uppstår. Här som i många andra sammanhang måste det sunda förnuftet få styra olika överväganden och beslut; så sker tyvärr sällan.

Göte Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.