En påminnelse om Förintelsen

Ledare
PUBLICERAD:
Journalisten Margit Silberstein är aktuell med boken ”Förintelsens barn” där hon berättar sina föräldrars historia.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Den obehagliga antisemitismen lever i hög grad. Den finns bland anhängarna till Donald Trump som stormade Kapitolium och den finns i Sverige. Att ständigt påminna om nazismens brott och Förintelsen är därför nödvändigt. En ny bok av journalisten Margit Silberstein är ett viktigt kapitel i den berättelsen.

Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson påstod i SVT:s Min sanning att det inte finns någon utbredd rasism i Sverige. Han måste bära stora skygglappar eller också vill han inte se.

Att han förnekar rasismen i sitt eget parti är lätt att förstå, men att han inte ser hur svarta diskrimineras är obegripligt. Det räcker med ett ovanligt namn för att stänga dörren till arbetsmarknaden. Romerna trakasseras och muslimer misstänkliggörs på grund av sin religion.

Lägg därtill den ständigt närvarande antisemitismen, som frodas främst inom högernationalistiska grupper och bland extremistiska muslimer. Att vara jude i Sverige i dag är svårt.

Synagogan i Malmö har flera gånger utsatts för attentat.
Foto: Johan Nilsson/TT

Nio av tio judar upplevde i en undersökning 2018 att antisemitismen ökat de senaste fem åren. Drygt en tredjedel har övervägt att emigrera på grund av den växande otryggheten.

Det handlar om allt från fysiskt våld till verbalt hot och hat, vandalism, fördomar och diskriminering på arbets- och bostadsmarknad. Värst är det på nätet där hatet frodas öppet.

Judehatet måste tas på största allvar. Det har gått drygt 75 år sedan nazismen besegrades i andra världskriget. Minnena förbleknar och de överlevande som kan vittna om Förintelsen blir allt färre.

Överlevaren Hédi Fried kom precis som Margit Silbersteins föräldrar från Transylvanien.
Foto: Naina Helén Jåma/TT

96-åriga Hédi Fried lever fortfarande och står starkt upp och varnar för att avfärda nutidens fascister och nazister med en axelryckning. Det som hände då kan hända igen. Ondskan kan få makten på nytt, inte genom revolution utan genom att rasistiska idéer långsamt normaliseras och förgiftar politiken.

Hédi Fried föddes i Transylvanien i dåvarande Ungern. I samma område föddes också journalisten Margit Silbersteins judiska föräldrar. De blev tidigt ett par, men Adolf Hitler och ett världskrig splittrade dem.

Mamman överlevde precis om Hédi Fried både Auschwitz och Bergen-Belsen, men de miste båda sina föräldrar och sina syskon i nazisternas utrotningsläger. Pappan tvångskommenderades till fronten i Ukraina.

Som genom ett mirakel möttes de i mars 1948 på Norrköpings Centralstation. Mamman kom, liksom Hédi Fried, till Sverige med de Vita bussarna, pappan lyckades spåra henne för en återförening. De kom som två människospillror som i skuggan av alla döda släktingar skulle skapa ett nytt liv i Sverige.

Om deras vedermödor och att leva med döden så nära inpå sig har dottern Margit skrivit angelägna boken ”Förintelsens barn” (Bonniers). Hos författaren sipprade Förintelsen tidigt in i blodomloppet. Mammans berättelser om sina utplånade släktingar och tiden i utrotningslägren gav ett tungt arv. Margit kallar det ”jordens tyngsta packning”.

Det är klokt att hon delar med sig av sina tankar och bördor. När generationen som överlevde helvetet inte längre kan berätta får deras barn göra det. Göran Rosenberg har redan gjort det i starka ”Ett kort uppehåll på vägen till Auschwitz”, om en far som slöt sig inom sig själv och slutade med att ta sitt eget liv.

Margit Silberstein ger ett nytt starkt bidrag till den viktiga historieskrivningen. De hjälper oss att aldrig glömma.

Slutsatsen är enkel. Alla människor har lika stort värde. Alla har rätt att leva som man vill i sin egen kultur, religion och tradition, så länge lagarna följs. Det ska inte spela någon roll om du är kristen, jude, muslim eller ateist.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.