Hoppa till huvudinnehållet

Sambon om förolyckade Thomas Blåder: "En fantastisk man"

Publicerad:
På fredagen är delar av Omyas verksamhet i Persberg avspärrad, då polisen genomför en teknisk undersökning. Målet: att utröna exakt vad som orsakade den tragiska olyckan,
På fredagen är delar av Omyas verksamhet i Persberg avspärrad, då polisen genomför en teknisk undersökning. Målet: att utröna exakt vad som orsakade den tragiska olyckan, Foto: Peter Bäcker

Tvåbarnspappan och rallyföraren Thomas Blåder, 54, var en av veteranerna på kalkförädlingsföretaget Omya i Persberg. På torsdagen föll han minst 15 meter i företagets silo och omkom.

– Det är så obegripligt, så tomt. Han hade inte ett ont ben i kroppen, säger sambon Eva-Lena Andersson.

Man föll ner i silo på arbetsplats

Gåsgruvan Kalcit AB Omya har sin verksamhet strax sydväst om Persbergs samhälle, och mest uppseendeväckande är den 30 meter höga silo som sticker upp över omgivningarna. Det var där den fatala olyckan var framme på torsdagsförmiddagen.

Exakt vad som hände är oklart, men enligt uppgift var Thomas Blåder på plats inne i silon för att utföra arbetsuppgifter då han tappade fotfästet och föll. Trots snabb utryckning av ambulans och räddningstjänst gick hans liv inte att rädda.

Thomas Blåder hade jobbat på kalkförädlingsföretaget i 25 år när olyckan var framme. I Motorsportvärmland var han känd som en skicklig rallyförare.
Thomas Blåder hade jobbat på kalkförädlingsföretaget i 25 år när olyckan var framme. I Motorsportvärmland var han känd som en skicklig rallyförare. Foto: Filip Kowalski

Eva-Lena Andersson berättar om en varm, positiv, kärleksfull man:

– Han var fantastisk mot mig, sina barn och barnbarn, ja mot alla. Alltid ett leende på läpparna , aldrig någonsin sur och tvär. Det känns så obegripligt, så tomt. Oavsett vad som hänt, om något gått snett eller om det var en ren olycka, så kommer han aldrig tillbaka. Det är så hemskt.

Filipstadsbon Thomas Blåder hade jobbat på företaget i 25 år. I värmländska motorsportkretsar var han känd som en skicklig rallyförare, oftast tillsammans med Tommy Magnusson som kartläsare.

– Han var fortfarande aktiv, även om det inte blivit så mycket senaste året på grund av corona. Vi var ett stort kompisgäng som åkte tillsammans på tävlingar.

Silon sticker upp över omgivningarna strax sydöst om Persberg.
Silon sticker upp över omgivningarna strax sydöst om Persberg. Foto: Peter Bäcker

Per Svensson, vd för ett systerföretag till Omya och talesperson efter olyckan säger till VF att sorgen är stor:

– Det är en oerhört tragisk händelse och vi stängde givetvis ned verksamheten omedelbart. Alla anställda har erbjudits stöd via företagshälsan, och från företagets sida har en internutredning dragits igång för att utröna exakt vad som hänt. Säkerheten är extremt högt prioriterad hos oss.

Har något liknande hänt tidigare?

– Nej, aldrig, och det får aldrig hända igen.

Polisens utredning leds av Magnus Clase, kammaråklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Han konstaterar att en teknisk undersökning ska genomföras och dessutom kommer ett antal förhör att hållas.

– Vi behöver bilda oss en uppfattning om vad som hänt, om företaget brustit i sina säkerhetsrutiner eller liknande. Det lär nog dröja minst en månad innan vi samlat materialet och är redo för beslut.

Artikeltaggar

Brott & blåljusPersberg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.