Sabuni tar stora risker

Ledare
PUBLICERAD:
Liberalernas ledare Nyamko Sabuni riskerar mycket när hon hotar att lämna januarisamarbetet.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Liberalernas ledare Nyamko Sabuni blåser till strid och hotar hoppa av januariavtalet. Om inte regeringen tar tillbaka förslaget som ska göra det lättare att få uppehållstillstånd av humanitära skäl vill hon inte vara med längre och göra budget ihop. Det är ett högt spel Sabuni drar igång.

Utgångsläget är riktigt dåligt. Liberalerna har aldrig någonsin haft så dåliga opinionssiffror. I mätning efter mätning ligger de långt under fyraprocentsspärren till riksdagen. I den senaste från Aftonbladet/Demoskop på bottennivån 2,3 procent. Om det inte vänder snart ser det mörkt ut för partiets framtid i huset på Helgeandsholmen.

Att de valde en motståndare till januariavtalet som efterträdare till Jan Björklund har inte gjort situationen enklare. Trots att det lilla partiet fått igenom oförskämt mycket liberal politik genom avtalet är Sabuni inte nöjd.

Hon säger att hon föredrar Ulf Kristersson som statsminister, men vägrar erkänna att hon i så fall får Jimmie Åkesson och ett högernationalistiskt och rasistiskt parti på köpet. Kristersson och KD:s Ebba Busch har redan accepterat det, men kommer de socialliberala väljarna som fortfarande stöttar L att göra det?

Frågan hon nu tar strid för är märkligt vald. Liberalerna ställde sig bakom 24 av de 26 förslagen i migrationskommitténs slutbetänkande. Regeringspartiet Miljöpartiet slöt bara upp bakom tre.

I januariavtalet står det att ”humanitär skyddsgrund” ska finnas med i den nya migrationslagstiftningen. I migrationskommitténs betänkande finns förslag om humanitär skyddsgrund för ”synnerligen ömmande omständigheter”. För att få MP att gå med på att skicka ut förslaget på remiss ändrades ordet ”synnerligen” till ”särskilt”.

Ordbytet gör att alltså att Sabuni hotar med att spräcka januarisamarbetet genom att inte medverka i nästa års budget. Därmed hotar en regeringskris och eventuellt ett extra val ett halvår före ordinarie val i september 2022.

Hennes krav att regeringen ska drar tillbaka förslagen avvisas bestämt av statsminister Stefan Löfven. Det är inte aktuellt.

Borde inte Sabuni fundera på om en hårdare migrationspolitik verkligen är en röstmagnet för Liberalerna? De väljare som dramatiskt vill minska invandringen finns redan i det konservativa blocket. Om hon byter sida hamnar hon ihop med SD, som vill ha noll asylinvandring och som till och med säger nej till kvotflyktingar. Inte särskilt liberalt.

Utan plats i riksdagen blir Nyamko Sabuni ofta sittande på läktaren. Det underlättar inte för henne att ta plats i debatten. Hon lever verkligen upp till talet om att vara liberal är att vara kluven.

Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Karolina Skog sammanfattar det bra i Expressen när hon säger att L ”inte kan bestämma sig för vilken position de har i svensk politik”. De är inte mogna för den här typen av samarbete, hävdar Skog.

Det knakar inte bara i Liberalernas samarbete med andra partier. Även inom partiet knakar det rejält när debatten om vilken sida de ska välja rasar mellan två falanger. Sabunis situation är inte avundsvärd.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.