• idag
  27 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Om vår snåriga rätt att få yttra oss

Krönikor
PUBLICERAD:
Det här med yttrandefrihet är inte bara en av flera viktiga grundbultar i en välfungerande demokrati, det är också ganska snårigt, har det visat sig. Utan rätten att få yttra sig får vi snabbt en inskränkt (om ens någon) demokrati, men vad händer om det som yttras i sig blir ett hot mot demokratin?

En fullt väsentlig frågeställning med tanke på de senaste årens allt mer höga tonläge i allmänhet, och i synnerhet den gångna veckans händelser i det som något felaktigt kallas världens största demokrati.

Att Donald Trump stängs av från sina sociala plattformar kan en ju tycka vad en vill om, bakom varje plattform står ett privatägt företag som i sig inte har några skyldigheter att låta var och en uttrycka sina tankar, hur intelligenta eller inteintelligenta de må vara. Men går det verkligen stick i stäv med hans rätt att yttra sig, när hans yttranden består av desinformation som urholkar den demokrati som yttrandefriheten bygger på?

Vi har sett det förut, och fick i samband med förra veckans stormning av parlamentsbyggnaden Kapitolium i Washington tyvärr se hur den systematiska spridningen av desinformation riskerar att urholka ett demokratiskt samhälle i praktiken.
Foto: Julio Cortez

Nej, yttrandefrihet innebär sedan länge att du inte får uttrycka dig hur som helst. Men begränsningarna skiljer sig åt och att ljuga och luras är i sig är inte per automatik inskränkningar. Det här med att sprida ren desinformation tycks inte heller begränsas, mer än i förstås specifika fall inom olaga hot och förtal och så vidare.

Nog är det lika självklart, som snårigt. Och viktigt att ha med sig i dessa tider.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.