Många har trampat i klaveret

Ledare
PUBLICERAD:
Kung Carl XVI Gustaf hade rätt när han sade att behandlingen av de äldsta har varit ett misslyckande. Här tar han emot statsminister Stefan Löfven på kungliga slottet.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kungen har fått kritik för att han sagt att behandlingen av de äldsta har varit ett misslyckande. I debatten likställs detta med hans elefantinhopp i EU- omröstningen 1994 och liknande fadäser. Men denna likhet håller inte.

Idag säger ju alla att de äldsta i Sverige drabbades värst av pandemin. Personalen på äldreboenden fick ingen skyddsutrustning på grund av att regionerna brutit mot löftet att lagra masker, skyddsdräkter etcetera.

Ingen ansvarig politiker inom kommuner eller regioner som visste om detta slog larm om detta. Ett tungt ansvar faller på M-ledaren Ulf Kristersson som varit socialborgarråd i Stockholm och borde vetat att skyddslagren var borta.

Vad som förvånar mera är att ingen kritiserat kungen för att i likhet med alla politiker hyllat hela svenska folket för vårt agerande under epidemin. De som verkligen burit bördan är ju främst vårdpersonalen.

Men också alla de 70-plusare och andra som lytt råden från folkhälsomyndigheten och hållit avstånd, tvättat händerna ofta och avstått från kontakter med yngre.

Men lika sant är ju tyvärr att hundratusentals, ja kanske flera miljoner, inte har lytt råden från myndigheterna utan trängts i affärer och näringsställen vars ägare har tjänat pengar på trängseln.

Massor av svenskar har fortsatt att festa i stora grupper. På TV kan vi se intervjuer med yngre personer som avsiktligt struntar i myndigheternas råd.

Till dem som struntade i rekommendationerna hörde Liberalernas ledare Nyamko Sabuni, M-ledaren Ulf Kristersson och SD:s Jimmie Åkesson. Värste ”förbrytaren” var som vanligt Kristdemokraternas festsugna Ebba Busch.

Till denna lista måste vi nu tyvärr också nu lägga justitieminister Morgan Johansson som julhandlade i varuhus. Och än sorgligare statsminister Stefan Löfven. Statsministerns agerande mitt i en pandemi kan inte nog fördömas. Detta kommer att bli hans eftermäle likt när dåvarande folkpartisten Birgit Friggebo försökte sjunga ”We Shall Overcome” på ett hetsigt möte i Rinkeby.

Många verkar ha kort minne särskilt alla de oppositionspolitiker som nu högröstat kritiserar regeringen och kräver dess avgång. Faktum är ju att alla svenska politiker i våras 100-procentigt ställde upp på den valda strategin.

På försommaren kom viss kritik av utebliven testning från moderatledaren. Men det kritiken var felriktad det var ju m-styrda regioner som struntade i att testa.

Till sist en fråga varför hela EU inklusive Sverige ska vara sämst på att vaccinera mot coronan. Det kostar många liv!

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.