Inte lätt att ersätta

Ledare
PUBLICERAD:
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin avtackas med en bok av statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: Janerik Henriksson/TT
Händelserna i Washington och pandemin var givna ämnen i onsdagens partiledardebatt. KD-ledaren Ebba Busch var, som vanligt, mest aggressiv och krävde att regeringen skulle agera eller avgå.

Några sensationer bjöds det inte på. De flesta höll sig till förväntade manus och överraskningarna var få. Debutanten Nooshi Dadgostar (V) klarade sig bra och blir antagligen ännu vassare nästa gång.

En som däremot gjorde sin sista partiledardebatt var Miljöpartiets avgående språkrör Isabella Lövin, som blir svår att ersätta. Hon avtackades som sig bör av artiga kollegor, men innan dess höll hon ett starkt avskedstal om att politisk polarisering kan bli ett hot mot demokratin och uppgav att alla har ett ansvar för att undvika det.

Hon påpekade att politiska ledare självklart har ett mycket större ansvar för att inte polarisera, att inte ställa människor mot människor, att inte peka på hudfärg, inte bygga murar och inte påstå att det finns enkla svartvita lösningar på komplicerade problem. Ja, så enkelt och så svårt är det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.