• idag
  27 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -7°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 jan
  -6°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

SD slipper de svåra frågorna

Ledare
PUBLICERAD:
Chefsideologen Mattias Karlsson (SD) slipper alla besvärliga följdfrågor när SVT intervjuar honom.
Foto: Pavel Koubek/TT
De dramatiska händelserna i USA ställer till det för Sverigedemokraterna. Partiledaren Jimmie Åkesson säger att Donald Trump ”saknar många av de egenskaper som vi normalt anser tillhöra mänskligheten”. Ändå föredrar han Trumps politik framför Joe Bidens. Ändå framhärdar partiet i att Trump ska tilldelas Alfred Nobels fredspris.

Det var i höstas som Björn Söder, ledamot i utrikesutskottet, Mattias Karlsson, partiets chefsideolog, och Tobias Andersson, talesperson för ungdomsförbundet, föreslog att Donald Trump skulle på Nobels fredspris. De har inte ändrat sig, trots att han i förra veckan uppviglade en beväpnad mobb av inhemska terrorister att storma kongressbyggnaden i Washington.

”Det blir givetvis ett tråkigt eftermäle för Trump och hans beteende efter valförlusten lämna mycket i övrigt att önska. Men man måste skilja på saker och ting. Utrikespolitiskt har han varit framgångsrik och förtjänar fredspris”, skriver Björn Söder till SVT.

Jimmie Åkesson är i Aktuellt kritisk till hur Trump agerat efter valförlusten, men han anser ändå att han är att föredra framför ett ”vänsterliberalt” styre. För SD går allt som inte är nationalkonservativt långt till höger att stämpla som ”vänsterliberalt”.

Nyanser är inte deras starkaste sida. Inte heller att välja bland valda ledare. Att de sätter Trump före Biden är skrämmande. Åkesson föredrar även Viktor Orbán framför Angela Merkel och kan inte välja mellan Vladimir Putin och Emmanuel Macron. Auktoritära länder och ledare som steg för steg monterar ner demokratins grundpelare är SD:s favoriter. De vill gå samma väg här, till exempel genom att rusta ner public service.

Men än så länge har de inget att frukta från public servicekanalerna. Påfallande ofta slipper ledande SD-politiker besvärliga följdfrågor i SVT och SR.

Det blev uppenbart när Mattias Karlsson gästade Anna Hedenmos ”Min sanning” i söndags kväll. DN:s krönikör Johan Croneman kallade det en historiskt misslyckad kväll och hävdade att SVT hjälper till att skrubba SD rumsrena. Det är tyvärr bara att hålla med.

Nu är inte ”Min sanning” något skjutjärnsjournalistiskt program, men att låta Karlsson orera fritt utan vassa motfrågor är ett haveri. Han hävdar att det inte finns någon utbredd rasism i Sverige, utan att få frågor om hur det ser ut i hans eget parti som utesluter rasister stup i kvarten.

Han får tala om att dagens ”kulturmarxistiska” perspektiv ska ersättas av en konservativ kulturrevolution, utan att behöva svara på hur en sådan ser ut. Om man läser deras kulturprogram ser man att det traditionella svenska kulturarvet ska blomstra för att som ett kitt hålla ihop det svenska folket.

Karl XII ska hyllas om SD får bestämma.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Det betyder att putsa på statyer av partiets idoler Karl XII och Gustav II Adolf i stället för att titta på nyproducerad samtida konst. Det kan betyda stopp för alla utan svenskt medborgarskap att få låna böcker på biblioteken och nej till inköp av böcker på andra språk.

I de kommuner där SD styr har det också inneburit en kraftig neddragning av stödet till studieförbunden. På nationell nivå vill de dra bort mer än en miljard kronor om året från folkbildningen.

Stångstötning är svensk kultur.
Foto: Brittney Lohmiller

Mattias Karlsson hyllar sin egen kulturförening Gimle, som bland annat sysslar med varpa och stångstötning. Han säger att de är på väg att bli en av de största kulturföreningarna med sina snart 1 000 medlemmar.

ABF:s förbundsordförande Helen Pettersson blev med all rätt upprörd över uttalandet som hon kallade inte bara okunnigt, utan också föraktfullt mot folkrörelsesverige. Under 2019 hade ABF 104 502 kulturprogram med 5 441 198 deltagare. Snacka om bredd och förankring, långt från SD-ideologens så kallade sanningar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.