Hoppa till huvudinnehållet

77-åringen vill bli frikänd – överklagar morddom till HD

Publicerad:
Flera campinggrannar hade bevittnat hur det äldre paret bråkade under den där sista kvällen i juni. Det hela slutade med att kvinnan anträffades död i sin säng. Bragd om livet.
Flera campinggrannar hade bevittnat hur det äldre paret bråkade under den där sista kvällen i juni. Det hela slutade med att kvinnan anträffades död i sin säng. Bragd om livet. Foto: Peter Bäcker

Den 77-åriga värmlänningen dömdes till fängelse i åtta år för mord på sin jämnåriga hustru. Nu har han överklagat hovrättens dom till den högsta instansen – med syfte att bli frikänd helt.

Åklagaren: "Tog faktiskt livet av henne"Hovrättens besked: Mördade hustrun med avsikt – fastställer domMordmisstänkt 77-åring släppt på fri fot

Paret sedan 56 år befann sig sedvanligt på Frykenbadens camping i slutet av juni i fjol. Efter en del alkohol, bråk och nya bekantskaper stängde hustrun ute sin man från husvagnen, där sängen fanns placerad innanför dörrarna. Tumult uppstod och höjda röster.

Mannen har medgett att han tagit tag om kvinnans hals, tryckt och skakat henne. Men när han upptäckte att hon inte längre rörde på sig larmade han SOS. Larmsamtalet var en del av åklagaren Rebecca Hällgrens bevisning i både tingsrätten och hovrätten, för att bevisa att 77-åringen mördade sin hustru med uppsåt.

Han dömdes till fängelse i åtta år i båda instanserna, med kraftig straffrabatt på grund av ålder och sjukdom.

Nu har försvarssidan valt att överklaga till den högsta instansen i rättsväsendet – Högsta domstolen. Någonting som NWT var först att rapportera om. Mannen vill frias helt, eller få straffet kraftigt sänkt då man menar att han inte hade något uppsåt att ta livet av kvinnan.

Som VF tidigare berättat kan åklagaren inte själv överklaga domen, utan måste i sådana fall vända sig till Riksåklagaren. Hällgren har beslutat att inte göra det.

– Det jag kan göra är att lyfta ärendet vidare för andra att titta på det och jag kan väl säga det att jag har varit i kontakt med vårt utvecklingscentrum och jag har redan skickat domen till dem, berättade Rebecca Hällgren i december.

Artikeltaggar

AlpintHögsta domstolenHovrätten för Västra SverigeKilMord

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.