Tweets kan vara livsfarliga

Ledare
PUBLICERAD:
Twitter och Facebook tjänar miljarder på sina digitala plattformar, men har dålig koll på hur hat och hot sprids på dem.
Foto: Richard Drew
Efter de inhemska terroristernas stormning av Kapitolium stängdes president Donald Trumps konton på Facebook och Twitter. Till slut fick även de nog av hans lögner, hot och hat. De har ändå ett ansvar och är medskyldiga i det som har hänt. De digitala plattformarna används alltför ofta för att uppmuntra till våld.

Det är nödvändigt att demokraterna fortsätter driva frågan om att få bort Trump nu, även om han bara har drygt en vecka kvar som president.

Nancy Pelosi, talman i representanthuset, uppmanar vicepresidenten Mike Pence att aktivera det 25:e författningstillägget, som tillåter regeringen att tvinga bort en president om denne anses oförmögen att fullfölja sina plikter.

Trump är fortfarande ett hot mot landet och demokratin. Om Pence inte följer rådet bör demokraterna driva kravet på att han ställs inför riksrätt för andra gången. Det vore en historisk men befogad händelse för att inte låta USA:s sämste president någonsin komma undan.

Demokraternas gruppledare Nancy Pelosi driver frågan om att Donald Trump ska avsättas. Annars hotar de med riksrätt.
Foto: J. Scott Applewhite

Washington Post har räknat Trumps lögner under fyra år i Vita huset. De summeras till nästan 25 000 och många av dem har publicerats på Twitter till Trumps 80 miljoner följare.

Hans lögnaktiga tweets efter valet i november försågs med en löjlig markering: ”Det här innehållet kan vara vilseledande”. En markering som enbart gjorde Trumps halvblinda supportrar ännu mer övertygande om att han alltid har rätt och att inte bara ”main stream media” utan även tech-bolagen förföljer honom.

Ja, Trump har medvetet vilselett. Twitter och andra digitala plattformar har tjänat grova pengar på det.

Nu får tech-jättarna kalla fötter och stänger Trumps konton. Anställda på Facebook varnade redan i höstas för att plattformen skulle användas för att misstro valresultatet och hetsa till våld. Precis det som nu har hänt.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg gillade inte att Twitter började sätta varningar på Trumps inlägg. Han hävdade i våras i Fox News att ”Facebook inte ska vara en domare i vad som är sant i allt som människor säger”. Den oansvariga inställningen har ställt till mycket elände och död.

Facebooks grundare och chef Mark Zuckerberg vill gärna framstå som yttrandefrihetens försvarare men hans plattform används för att sprida hat och förespråka våld.
Foto: Graeme Jennings

Inte minst i Myanmar där Facebook enligt FN användes i folkmordet på rohingyamuslimer. En granskning av nyhetsbyrån Reuters och analysföretaget Counteraction visar att tusentals Facebookgrupper har uppmuntrat till politiskt våld i USA.

De har publicerat 57 000 kommentarer typ ”vi behöver ett inbördeskrig” och ”döda allihop”. Det är lätt att se var huliganerna som stormade kongressen med rop om att ”hänga Mike Pence” fått sin inspiration från.

Twitter, Facebook, Instagram och Youtube är gigantiska aktörer på den politiska arenan. Men de är inte oskyldiga utan deras algoritmer ger draghjälp till inlägg som hetsar och väcker vrede.

De vill gärna se sig själva som demokratins och yttrandefrihetens försvarare, men urholkar i stället demokratin genom sitt agerande. Korta meddelanden på 140 eller 280 tecken passar inte ihop med politik och maktutövning. De förenklar och polariserar svåra avvägningar. Snärtiga oneliners tar över djupare resonemang.

Att Trump inte längre får synas på Twitter och Faceboook innebär inte att problemet är borta, skriver Sven-Anders Johansson på Aftonbladets kultursida och ställer frågan: Vad hindrar att en Trump 2.0 – lika populistisk, bara lite mindre korkad – vinner valet om fyra eller åtta år?

Varningen är utfärdad. Det är orimligt och farligt att den politiska makten blir alltmer beroende av de stora vinstdrivna och oansvariga tech-jättarna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.