• idag
  27 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Debatt: Det som hände i Washington kan också hända här

Debatt
PUBLICERAD:
"Vi politiska partier behöver bli bättre på att hålla våra kommentarstrådar till ämnet och faktiskt ta bort de inlägg som inte har med saken att göra men då måste också alla ha en förståelse för att det återigen inte har med yttrandefrihet eller censur att göra."
Foto: Manuel Balce Ceneta
Onsdagen 6 januari 2021, mitt under en gemensam session i USA:s Kongress för att bekräfta Joe Bidens seger i det amerikanska presidentvalet så bröt sig tusentals upprorsmän och -kvinnor igenom de minimala avspärrningarna runt Kapitoleum och in i själva parlamentsbyggnaderna.

Man gjorde det efter den sittande presidenten Trumps direkta uppmaning att marschera mot parlamentsbyggnaden, ”Ta landet tillbaka”, ”stoppa stölden” och ”visa styrka”. Det var ett uppror, det handlar om inhemska terrorister som med våld sökte störa det lagstadgade, demokratiska politiska arbetet.

Här i Sverige har vi inte Trump men tro inte att inte något liknande inte kan hända här, det kan det och det gör det och det är dags att tala klarspråk och att alla tar sitt ansvar för hur man uttrycker sig och vad man gör. Vad vi alla gör. För demokratin är hotad även här.

För att demokratin ska fungera och blomstra så krävs åtminstone tre saker:

1. Vi behöver ha politiker som är villiga att ta på sig förtroendeuppdrag.

2. Vi behöver kunna föra en saklig debatt om flera olika frågor samtidigt.

3. Vi behöver vara överens om spelregler och faktaunderlag.

När det gäller det första: Idag finns det ungefär 30 procent så många förtroendevalda politiker i kommunerna som det gjorde 1951 och snittet har sedan 1980 gått ner från cirka 250 politiker/kommun till 124. Dessa personer, från olika partier och med olika åsikter gör sitt yttersta för att genomföra den politik som deras väljare satt dem att genomföra och de gör så med sina kommuninvånares bästa för ögonen. De allra flesta av dem gör det dessutom utan annan ersättning än förlorad arbetsförtjänst och ett mötesarvode.

Men dessa politiker lever med hat och hot närmast dagligen. Enligt ”politikernas trygghetsundersökning” för valåret 2018 var det 30 procent av politikerna som utsatts för någon form av trakasserier, hot eller hat. En annan undersökning visade att 20 procent av alla inlägg som berörde de undersökta kommunstyrelseordförandena var någon form av hat, hot eller trakasseri. Tittar man i kommentarsspåren på facebook så är det inte svårt att hitta kommentarer av typen att den eller den politikern ”har inte alla hästar i stallet”, är en ”livsfarlig clown” eller att man är ”inkompetenta hycklare”. Nu senast idag såg jag någon som menade att ”Det krävs bara halv IQ för att bli politiker” och detta var det naturligtvis några som tyckte var vansinnigt roligt sagt och fyllde på med fler gillande kommentarer. Hat eller hot? Kanske inte. Trakasseri? Ja. I vilket fall var det inte ägnat att föra en politisk debatt.

Vem bär ansvar för denna utveckling? Naturligtvis är det de som skriver den här typen av inlägg och alla de som gillar dem och eldar på för att få mer i samma stil. De sociala medieföretagen har ett stort ansvar men också vi politiska partier behöver bli bättre på att skydda våra kommentatorsspår från trakasserier av olika slag. I det senare fallet tillkommer dock det faktumet att så fort du tar bort ett inlägg så kommer något av internettrollen skrika högt om ”censur” och ”hot mot yttrandefriheten”. Det här handlar inte om yttrandefrihet. Skaffa en egen sida om du vill sitta och kräkas ut i största allmänhet. Den här typen av inlägg normaliserar antisociala beteenden. I sitt arbete följer Säkerhetspolisen olika former av politiskt motiverat våld. De beskriver en kedja av ideologiskt motiverade aktioner från (1) icke-våldsbaserade opinionsbildande aktiviteter, till (2) civil olydnad, till (3) hot, till (4) skadegörelse samt till (5) våldsaktioner som upplopp och attentat. Inlägg av den här trakasserande typen kan i förlängningen leda till det som hände i USA. Vi får de politiker vi förtjänar och vi förtjänar de politiker vi får. Vi har alla tillsammans ett ansvar för att alla politiker har rimliga möjligheter att i trygghet utföra sitt viktiga bidrag till demokratin.

När det gäller det andra, om saklig debatt i olika frågor samtidigt: titta i vilket kommentatorsspår som helst på nätet så kommer du se inlägg av typen ”Jamen Y då?” eller ”Hur fan kan ni lägga pengar på X? Y finns ju?”, detta samtidigt som inlägget i fråga handlade just om X. Vi måste kunna hantera flera frågor samtidigt och det gör vi. Bara för att vi satsar pengar på att snygga upp ett torg eller sätta upp en informationsskylt så betyder inte det att vi inte satsar pengar på att skydda de äldre. Bara för att vi arbetar för högre tillgänglighet på bibliotek så betyder inte det att vi inte satsar på en bra skola. Bara för att vi satsar på en god biståndspolitik och global utveckling så betyder inte det att vi inte arbetar samtidigt för god kollektivtrafik.

Vi politiska partier behöver bli bättre på att hålla våra kommentarstrådar till ämnet och faktiskt ta bort de inlägg som inte har med saken att göra men då måste också alla ha en förståelse för att det återigen inte har med yttrandefrihet eller censur att göra. Det har att göra med att vi vill kunna föra en vettig politisk diskussion och debatt både med meningsfränder och meningsmotståndare. De som driver plattformarna behöver bli betydligt bättre på att rensa undan trollkonton så att det inte kan sitta någon i Ryssland och få det att se ut som att hundratals personer tycker något när det i själva verket handlar om ett enstaka troll. Störst faller naturligtvis ansvaret på den som skriver dessa ovidkommande inlägg, ofta i syfte att sabotera och att driva en agenda.

Slutligen angående det tredje och sista om spelregler och faktaunderlag. Demokratin förutsätter att både vinnare och förlorare i en politisk debatt följer reglerna. Vi lägger förslag och motförslag, vi debatterar, röstar och går därefter vidare. Ytterligare ett exempel: vi genomför ett val, de som får flest röster vinner och bildar någon sorts majoritet och de andra erkänner sig besegrade och bildar minoritet, väl medvetna om att rollen innebära att opponera på den förda politiken, göra sin röst hörd men vara införstådd med att man inte kommer få igenom särskilt mycket under den kommande mandatperioden. Återigen är det inget konstigt med det och de flesta politiker är medvetna om dessa förutsättningar. Men allmänheten behöver också vara det. Det här är politikens villkor.

Dessutom är fakta ingenting vi kan debattera om, fakta är fakta. Detta gäller när det gäller rena faktauppgifter (invånarantal, skattesats, röstetal mm) men också när det handlar om att lita på de auktoriteter som är sakkunniga. En disputerad forskare som uttalar sig inom sitt specialområde ÄR mer trovärdig än någon som sitter och googlar på toaletten. Ett inslag i något av nyhetsprogrammen på de stora radio- och tv-kanalerna ÄR mer trovärdigt än något du läser på en obskyr sida på internet eller något som någon av toalettgooglarna säger i en podcast eller ett Facebookinlägg.

Hur vi ska hitta tillbaka till den tilltron till välunderbyggda källor som följer publicistiska, etiska regler vet jag inte. Däremot vet jag att jag och mina 36 000 kollegor sliter varje dag för att göra samhället bättre. Men vi behöver hjälp av resten av er 10 miljoner svenskar för att lyckas i det uppdraget.

Roger Johansson

Kommunfullmäktigeledamot (S)

Forshaga kommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.