Hoppa till huvudinnehållet

Snökanonerna i full gång – så är snöläget på länets skidanläggningar

Publicerad:
Reporter Felix Hall
Felix Hall
felix.hall@nwt.se
Ski Sunnes vd Curt Rudin jublar när förutsättningarna för snöproduktion är bra.
Ski Sunnes vd Curt Rudin jublar när förutsättningarna för snöproduktion är bra. Foto: Peter Bäcker

Alpina Värmland jublar när ett betydligt kallare väder verkar vara här för att stanna. På de flesta skidanläggningarna i länet går snökanonerna just nu med full kraft.

– Det är ett väldigt intresse, folk kommer hit och undrar när de kan åka, säger Ski Sunnes vd Curt Rudin.

Årets första vecka kommer att bli en av mer vinterkaraktär, enligt meteorolog Jon Jörpeland på SMHI.

– Det kommer fortsatt vara kallt under veckan. Vi kommer ha en eller par minusgrader nära Vänern och i Värmlands nordligaste delar är det inte omöjligt med -10 till -15 grader. Det är osäkerheter gällande snöfall, men det kan komma ett i slutet av veckan, säger han och fortsätter.

– Vi ser också tendenser till ett nytt nederbördsområde som kan beröra hela Värmland i påföljande vecka och det finns ingenting som tyder på att det kommer att bli mildare nu.

Vad beror väderomslaget på?

– Ett högtryck österifrån har pressat undan det lågtryck som medförde mild atlantluft. Detta öppnar upp för den kallare luften norrifrån att pressa ner över landet, säger Jon Jörpeland.

Det här är goda nyheter för länets alla skidanläggningar som kan börja planera för en skidsäsong, något som tidigare varit väldigt osäkert. Endast Branäs och Hovfjället har haft sina anläggningar öppna så här långt.

Valfjället hade tänkt öppna sin anläggning den 4 januari, men har fått skjuta upp öppningen.

– Alla snökanoner går för fullt nu och vi hoppas kunna öppna den 9 januari. Snöproduktionen har varit igång i tre dygn och kommer förhoppningsvis kunna gå hela veckan, så vi får se hur många nedfarter vi kan ha igång till helgen, säger Mia Olsson, sälj- och marknadsansvarig på Valfjället Skicenter.

Det är många skidanläggningar i Värmland där snökanonerna precis i dagarna har startats upp. På Långberget i Sysslebäck, Frykstabacken i Kil, Ålviksbacken i Grums, Dömlebacken i Deje och på Ekesberget i Ekshärad går nio kanoner för fullt.

– Vi sprutar upp snö i två backar och kan nog öppna i nästa vecka beroende på om vi får någon natursnö. Vi har också gjort i ordning den gamla liften och kommer ha två i år, säger Anders Lindgren som arbetar i backen.

I Sunne är det glada tongångar.

– Vi kör för fullt nu och har preliminärt sagt att vi kan öppna barnbackarna och Ekeby nu på lördag, en nedfart på omkring 900 meter. Det är ett väldigt intresse, många kommer hit och tittar hur det går för oss. Man märker att det finns ett uppdämt behov att få komma ut och åka skidor och vi gör allt vi kan för att det här ska fungera. Just nu har vi 35 centimeter natursnö på toppen, men vi behöver mer. Det här är så himla kul, jag är uppväxt i backen och har mitt hjärta här och att kunna glädja andra är ju varför man orkar hålla på med det här, säger Curt Rudin, VD för Ski Sunne.

Alpina Värmland jublar när ett betydligt kallare väder verkar vara här för att stanna. På de flesta skidanläggningarna i länet går snökanonerna just nu med full kraft, precis som här i Sunne.
Alpina Värmland jublar när ett betydligt kallare väder verkar vara här för att stanna. På de flesta skidanläggningarna i länet går snökanonerna just nu med full kraft, precis som här i Sunne. Foto: Peter Bäcker

Men det är svårare för Bryngfjordsbacken i Karlstad och Årjängs slalombacke, både rent geografiskt men också ekonomiskt.

– Det är ju dåligt med kyla här, men vi puttrar på. Vi startade igår och så får vi se, men det är omöjligt att säga när backen kan vara klar för åkning, säger Mikael Eskilsson på Karlstads kommun.

– Det ser inte särskilt ljust ut här, vi har ingen snö. Men vi tänker starta upp kanonerna på måndagskvällen och köra en vecka, men vi kan inte chansa med pengarna. Allt drivs ju ideellt, men nu när det blivit kallare är det lättare att få folk att ställa upp. Det hade dock varit önskvärt om det var ännu kallare. Vi har lite äldre kanoner som funkar bäst när det är upp mot tio minus, säger Fredrik Ling som är ordförande i Årjängs slalomklubb.

Artikeltaggar

BranäsBryngfjordenCurt RudinEkesbergetFredrik LingFrykstabackenHovfjälletLångbergetNyheterSki SunneSMHIValfjälletÅrjäng

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.