Hoppa till huvudinnehållet

Skivedsbranden: Maskinarbete gick snett i slöjdsalen

Publicerad:
Reporter Sophia Jiglind
Sophia Jiglind
sophia.jiglind@vf.se
Totalt var tre styrkor i full gång under lite mer än en timma, för att kunna släcka branden i Skivedsskolan.
Totalt var tre styrkor i full gång under lite mer än en timma, för att kunna släcka branden i Skivedsskolan. Foto: Peter Bäcker

En arbetsplatsolycka ledde till att flera barn fick evakueras och räddningstjänsten kallas in då en brand utbröt i Skivedsskolans lokaler.

– Jag har svårt att tro att det går att bedriva någon verksamhet där från start, säger rektor Madeleine Berglund.

Tre styrkor och olika befäl larmades ut till platsen tillsammans med både ambulans och en polispatrull till Skivedsskolans lokaler vid 14.48 på måndagseftermiddagen. Flera nyfikna förbipasserande stannade upp och betraktade lokalen där röken bolmade ut under en bra stund.

– En anställd har varit där inne och använt någon elmaskin, säger Kenneth Johannesson, presstalesperson för polisen i region Bergslagen.

Ventilerar ut röken

Sågspånet som blev från maskinen ska enligt polisens första rapport ha blivit för varmt och börjat ryka. Branden ska sedan ha tagit sig vidare via ett spånutsug och vidare till ett virkesupplag som fanns i slöjdsalen.

– Tillsammans med förundersökningsledaren beslutade man att upprätta en anmälan om arbetsplatsolycka.

Vid 16-tiden kunde räddningstjänsten meddela att branden var släckt och under kontroll.

– Sedan dess har de roat sig med efterkontroll av strukturen i byggnaden för att se så att det inte blev någon spridning någonstans och ventilerade ut rök, säger Hans Lindblom, teamledare på SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen och fortsätter:

– Det blev inga tydliga skador på byggnaden mer än rök. Man kommer behöva sanera efter röken.

Räddningstjänsten tvingades arbeta från flera håll för att få branden under kontroll.
Räddningstjänsten tvingades arbeta från flera håll för att få branden under kontroll. Foto: Peter Bäcker

Det fanns inga grundskolelever på plats i skolan när branden började, däremot barn i fritidshemmet en bit från byggnaden med lokaler för trä- och syslöjd.

– När larmet gick var barnen jätteduktiga. De var snabbt utomhus. Sedan när de förstod att det brann på riktigt blev det en del oro bland barnen, men personalen var fantastisk och flyttade barnen till andra lokaler där det inte var rök, säger Madeleine Berglund, rektor för Skivedsskolans grundskola.

Verksamheten på fritidshemmet flyttas under tisdagen till Forshaga Lärcenter.

– Vi behöver undersöka så att det inte finns rök kvar i andra byggnader som kan vara skadlig för barnen, förklarar Madeleine Berglund.

Vårterminen för grundskolan startar tisdagen den 12 januari.

Kommer ni kunna ha undervisning i slöjdlokalerna då?

– Jag har svårt att tro att det går att bedriva någon verksamhet där från start, men det får vi se. Vi har inte varit inne och besiktat lokalerna än. Det var en kraftig rökutveckling under en lång tid plus att det också pumpats in mycket vatten.

Artikeltaggar

Brott & blåljusForshagaKenneth Johannesson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.