Omdömeslöst av Eliasson

Ledare
PUBLICERAD:
Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), säger att hans resa till Kanarieöarna var ”nödvändig”.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Folkhälsomyndigheten införde hårda nationella råd vid Lucia. Man uppmanade alla att överväga om planerade resor i jul och nyår verkligen var nödvändiga. Den uppmaningen struntade den tjänsteman som har högsta ansvaret för landets säkerhet och beredskap i. MSB-chefen Dan Eliasson har visat prov på sällsynt dåligt omdöme med sin semesterresa till Las Palmas.

Det är oklart om påven Franciskus har hört talas om den svenske generaldirektörens tripp till solen, men vid söndagens välsignelse i Vatikanen kritiserade han personer som åker på semester för att fly nedstängningar till följd av pandemin.

Påven Franciskus är ledsen över att folk inte respekterar reglerna utan åker på semester och har roligt.

– De tänker inte på de som stannar hemma, på de som drabbats ekonomiskt av nedstängningarna, eller på de sjuka. De tänker bara på att åka på semester och ha roligt, sade påven.

– Det gör mig verkligen ledsen, tillade han.

Riksdagsledamoten Hans Wallmark (M) flög också till Kanarieöarna under julhelgen. Nu ber han på Facebook om ursäkt för resan och skriver att han borde avstått när många svenskar samtidigt gör uppoffringar för att följa coronarestriktionerna.

”Jag är politiker och verkar därmed i en förtroendebransch. Jag har under dessa dagar på alla sätt fullgjort mitt uppdrag som riksdagsledamot. Men har brustit i omdöme och därmed förtroende. För detta kan jag bara be förbehållslöst om ursäkt", skriver Wallmark.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark ber om ursäkt för sin semesterresa till Gran Canaria.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Eliasson ber dock inte om ursäkt. Tvärtom, han hävdar att han har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte han var ”nödvändig”.

Han ”kände” att han ville fira jul med familjen och dottern som jobbar på Gran Canaria. De flesta av oss har längtat våldsamt efter att få fira jul med familjen, men har avstått från att resa och träffa barn och barnbarn för att hjälpa till att stoppa smittspridningen.

Även generaldirektörer är verksamma i förtroendebranschen, särskilt om man är chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. En myndighet med stort ansvar mitt under en pandemi som inte ser ut att mattas av utan tvärtom verkar gå in i nya vågor. Att strunta i råden och reglerna är ett hån mot iva-personalen som ser en ökad tillströmning av svårt covid-sjuka patienter.

Att lämna landet för en semesterresa mitt i den värsta krisen landet genomlevt sedan andra världskriget är därför dumt och ansvarslöst. Särskilt som Folkhälsomyndigheten och MSB länge avrått från onödiga resor.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har flera gånger påpekat att resor görs på egen risk då karantänsregler i olika länder kan ändras snabbt. Hur skulle Dan Eliasson ha tagit sig hem om Spanien plötsligt hade ändrat sina utreseregler?

Dan Eliassons förtroende hos allmänheten har fått sig en rejäl knäck. Frågan är om regeringen har fortsatt förtroende för honom. Enligt Aftonbladet ser regeringen just nu över hans uppdrag. Stefan Löfven är antagligen lika ledsen som påven Franciskus.

Möjligen kan statsrådens egen obetänksamma julshopping göra att han slipper undan och får sitta kvar. Men Stefan Löfven ångrar åtminstone att han inte beställde hustruns Ullas julklapp på nätet i stället för besöka ett köpcentrum.

Hos Dan Eliasson finns ingen ånger överhuvudtaget. De regler som finns för alla andra tycker han sig inte behöva lyda. Men ska råden och rekommendationerna fungera krävs att alla följer dem, såväl hög som låg.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.