Nu byter vi till ett bättre år

Ledare
PUBLICERAD:
Nej, det blir inga stora fyrverkerier när vi tar farväl av skitåret 2020. Lika bra är det.
Foto: Hau Dinh
2020 har inte uppfyllt några förväntningar. Det har varit ett annus horribilis, ett hemskt år, men nu är det över. Med vaccin på plats är det förhoppningsvis möjligt att umgås mer normalt under 2021, åtminstone den andra halvan. Det ser jag verkligen fram emot.

Tidningen Amelias astrolog spådde i december 2019 hur 2020 skulle bli. För alla födda i jungfruns tecken väntade följande: "Du har ett roligt år framför dig. Jupiter kommer bjuda dig på fler härliga upplevelser, resor, konserter, teaterbesök och en kul känsla i livet”.

För människor födda i vågens tecken förutspåddes: ”Fester, inbjudningar, firanden och kärleksmöjligheter kommer att dyka upp titt som tätt. Det hela startar i slutet av juni och pågår sedan resten av året.”

För stenbockar som undertecknad spåddes en lysande tid: ”Grattis Stenbocken, detta är ditt år!” Fel, fel, fel. 2020 var ett skitår och det är skönt att det är över, både för egen del och för världen.

Men det var inte bara Amelias astrolog som hade fel. Det är många som säkert ångrar både det de har sagt och gjort under året. Till exempel att shoppa loss i julveckan trots att man uppmanat svenska folket att låta bli.

Att ett nytt elakt virus skulle lamslå världen var svårt att förutse. Liksom att listan över nyorden för året skulle se ut som den gör. Vem kunde tro att ”coronahälsning", ”hobbyepidemiolog” och ”tvåmetersregeln” skulle hamna på Språkrådets lista över nya ord 2020? Ord vi aldrig hört förut.

Nu vet alla vad en ”coronahälsning” är.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vem kunde ana att de vanligaste replikerna under årets många möten skulle bli ”Hörs jag?” eller ”Kan alla mjuta sin mikrofon!” Så blev det när vi möttes digitalt i stället för i verkliga livet.

Man längtar efter att det ska bli som förr, men ändå inte som förr. Det får och kommer inte att bli ”business as usual” igen. Förhoppningsvis har pandemin lärt oss mycket vi kan ta med oss in i 2021.

Som att äldreomsorgen och dess personal måste få de resurser som krävs. Som att det är klokt att ha beredskapslager som gör oss förberedda för det värsta. Som att återhämtningen i ekonomin måste göras med gröna förtecken.

Pandemin öppnar möjligheter att ställa om, både i samhällsstrukturen och privat. Onödiga tjänsteresor kan ställas in. Många kan jobba mer hemifrån. Vi kan även semestra mer på hemmaplan i fortsättningen.

Överkonsumtionen i de rika länderna måste bromsas. Den storskaliga djurproduktionen bör begränsas så långt det är möjligt. Både för att hindra uppkomsten av nya virus och för att hejda klimatförändringarna.

2020 innehöll också glädjeämnen. Ett av de största är att forskarna och läkemedelsindustrin på rekordkort tid tagit fram vaccin mot covid-19. Under första halvåret ska alla vuxna svenskar som vill det ha fått sina sprutor,

Längtan 1. Allsvensk fotboll på Stora Valla.
Foto: Adam Ihsel/TT

Det öppnar för att mötas på riktigt igen. Som jag längtar efter att gå på bio och återuppväcka medlemskapet i Mowie. Som det lockar att cykla ner på stan och sätta sig på ett fik eller en restaurang. Som det hägrar att få ta med det fotbollstokiga barnbarnet och se allsvensk fotboll på Stora Valla i Degerfors.

Längtan 2. Alma Löv Museum i Smedsby, Östra Ämtervik.
Foto: Lisa Olaison

Som jag längtar efter att få gå på klassisk konsert på Karlstad CCC. Eller åka till Rackstadmuseet, Alma Löv och till Ransäter och se Värmlänningarna i Gropa och till Rottneros för att njuta av Körkarlen i Berättarladan.

Längtan 3. Trängsel på T-Centralen.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Tänk vilken lycka att få sätta sig på ett fullsatt tåg och åka till Stockholm och krama barn och barnbarn. Ja, det är till och med så att den annars så besvärliga trängseln på T-Centralen känns härligt lockande. Fram till det är okej gäller det dock att hålla ut och hålla i.

Jag säger som kungen: Nu vänder vi blad. Tillsammans ser vi fram emot bättre tider. Gott nytt 2021!

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.