Nytt rekord i mitt läsårs bokföring

Krönikor
PUBLICERAD:
När jag tidigare i denna spalt stoltserade med att jag läst i genomsnitt två böcker i veckan skojade en kompis om att jag borde höja målet till tre. Jag skrockade förstås, för det är ju omöjligt. Eller?

Nej. Det var det ju inte visade det sig. Under 2020 läste jag 156 böcker. Alltså tre i veckan i genomsnitt. Min bokstavsdiagnos som stavas B-O-K-M-A-L har eskalerat. För det har verkligen handlat om en upptrappning de senaste åren.

Jag är dock nöjd med att jag återigen lyckades genusbalansera läsandet. Hälften av 2020 års författare var kvinnor, hälften män. Lika nöjd är jag med att jag nådde målet om geografisk spridning. Under 2020 läste jag författare från samtliga sex bebodda världsdelar fördelade på 42 länder. Det blev visserligen en kraftig slagsida mot Europa, eftersom två tredjedelar av författarna hör hemma där. Men även inom denna världsdel var det spridning, från Ishavet i norr till Medelhavet i söder och från Ural i öster till Atlanten i väster.

Läste jag något bra då? Ja, det kan du ta och skriva upp i bokföringen!

Det blev massor av bra böcker. Men till de absoluta favoriterna hör Olga Tokarczuks ”Jakobsböckerna”, Linnea Axelssons ”Ædnan” samt Karin Smirnoffs trilogi ”Jag for ner till bror”, ”Vi for upp med mor” och ”Sedan for jag hem”.

Att jag slog rekord igen berodde förstås på corona. Med begränsade sociala kontakter finns inte så mycket annat att göra. Vi får väl se hur länge pandemin håller i. Kanske blir det nytt rekord 2021?

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.