Hoppa till huvudinnehållet

Bråk om avverkning på "Chippens" gamla ö

Publicerad:
– Det jag är mest kritisk till med en avverkning är att det finns viktiga naturvärden på Storön, som fiskgjuse, säger Marie Oskarsson. Foto: Marie Oskarsson

Markägare vill avverka skog som varit orörd i 200 år på Storön i Persberg. Det har fått boende kring ön att protestera och starta en namninsamling.

En av de engagerade grannarna är Marie Oskarsson. Hon bor i Persberg med utsikt över Storön. Ön ägdes tidigare av fotbollsspelaren Christian "Chippen" Wilhelmsson men har senare sålts till nya privata ägare.

– Det jag är mest kritisk till är att det finns viktiga naturvärden på ön, som fiskgjuse och den fridlysta orkidén knärot. De kan försvinna vid en avverkning. Jag paddlar mycket kanot och tycker det är en fantastiskt vacker ö som inte får förstöras, säger hon.

Gamla gruvor

Hon berättar också att det finns gamla gruvor på ön, där det kan döljas gifter i marken. Det har inte heller gjorts något obligatoriskt samråd med myndighet innan beslut. Därför överväger kampanjgruppen att anmäla ärendet.

– Vi ifrågasätter även att man ska avverka i närheten av kommunens vattentäkt. Kommunen har veto och vi hoppas den säger nej, säger Marie Oskarsson.

Alf Olofsson på Skogsstyrelsen handlägger ärendet. Han har redan godkänt avverkningen under förutsättning att det sparas en remsa urskog.

– Det räcker inte. Den kommer att blåsa ner, säger hon.

543 har skrivit under

Kampanjgruppen har samlat in 543 namnunderskrifter som vill stoppa avverkningen. Snart ska de och deras ståndpunkt överlämnas till berörda myndigheter.

Alf Olofsson är julledig och går inte att nå. Kampanjgruppen har däremot varit i kontakt med honom och framfört sin kritik.

– Då sa han att han skulle se över ärendet igen efter nyår, säger Marie Oskarsson.

Den enda som är på plats hos Skogsstyrelsen i Värmland under mellandagarna är Per Knarvik. Han känner inte till ärendet själv. Det enda han kan säga är det som står i dokumentet.

– Det enda jag ser är markägarens anmälan om avverkning och att Alf Olofsson godkände den i våras, under förutsättning att det finns ett biotopskydd. Det står inget om oroade grannar eller att han ska se över det igen. Det är möjligt att han kompletterar det när han är tillbaka, säger Per Knarvik.

Artikeltaggar

Filipstads kommunMiljöPersberg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.