Jättarna måste betala skatt

Ledare
PUBLICERAD:
E-handelsföretaget Amazon växer snabbt och etablerar sig nu i Sverige. De vill helst betala skatt i skatteparadis.
Foto: Bebeto Matthews
Nu flyttar den svenska politiska debatten från att ha gällt de anställdas anställningstrygghet över till skattesidan. Då gäller huvudfrågan varför arbetskraft beskattas hårdare än förmögenhetstillgångar. I svensk skattedebatt saknas en diskussion hur de stora multinationella företagens vinster ska beskattas.

Det gäller främst den amerikanska börsens monopolfavoriter som Amazon, Apple, Facebook och Google. Principen ska vara att skatten betalas på de ställen där vinsterna skapas och där deras kunder, fabriker och anställda finns. Inte där de har en postlåda i ett skatteparadis.

Men principen har underminerats av att företagen genom internprissättning placerar vinsterna där skatten är lägst. Tillsammans förlorar världens länder över 4 000 miljarder kronor till skatteparadis.

Tänk vad mycket sjukvård det motsvarar. Varje år stjäl Nederländerna 100 miljarder från oss andra i EU. Och till detta skall läggas stora tal för Irland, Luxemburg, Cypern och Malta. Ett exempel; Apple gör vinster i Europa på 160 miljarder kronor men betalade bara 500 miljoner, futtiga 0,3 procent, i skatt till Irland där alla vinster bokfördes.

Amazon är ett särskilt fall eftersom det växer så det knakar och har just etablerat sig i Sverige genom ett lager i Eskilstuna. Företaget startade som ett bokförlag som sålde böcker över hela USA utan att betala den i de flesta delstater viktiga omsättningsskatten.

På det viset kunde företaget konkurrera ut massor av lokala bokhandlare och själv växa till en jätte. Sedan fortsatte expansionen till att omfatta nästan all detaljhandel. Med ofta obskyra metoder slogs massor av konkurrenter ut.

Amazon har trots enorma vinster i flera år undvikit att betala vinstskatt och har från starten haft dåligt rykte som en usel arbetsgivare som med alla medel pressat sina anställda. Man anlitar så kallade union busters som avskedar alla medarbetare som visar intresse för att gå med i facket.

Effekten har blivit låga löner och jättelika vinster. Företagets grundare Jeff Bezos är nu världens rikaste person.

Fackföreningarna har reagerat kraftigt mot Amazons beteende och kräver att företaget och andra multisar tvingas betala en vinstskatt om 25 procent för att hindra att vinsterna hamnar i lågskatteländer.

Flera länder har försökt att ta ut digitala skatter mot multisar vilket fick Trump att slå tillbaka mot typiska franska exportvaror. Sverige måste bekänna färg och med Biden som president kanske möjligheterna ökar för internationell skattesamverkan.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.