Hoppa till huvudinnehållet

Linde: Inreseförbud det absolut bästa

Publicerad:
Annika Linde, före detta statsepidemiolog, tycker det är bra att regeringen väntas besluta om inreseförbud från Storbritannien. Arkivbild.
Annika Linde, före detta statsepidemiolog, tycker det är bra att regeringen väntas besluta om inreseförbud från Storbritannien. Arkivbild. Foto: Mats Andersson / TT

I dag väntas regeringen besluta om inreseförbud från Storbritannien.

– Det är det absolut bästa man kan göra: Att se till att ingen med det här viruset kommer hem alls, säger Annika Linde, före detta statsepidemiolog.

Sverige står i begrepp att sälla sig till flera andra europeiska länder och införa inreseförbud från Storbritannien.

– Det ska kunna börja gälla så snart som möjligt, sade inrikesminister Mikael Damberg (S) till SVT Nyheter på söndagen.

Bakgrunden är den nya mutationen av coronaviruset, som uppges vara uppemot 70 procent mer smittsam, och som har fått spridning i Storbritannien.

LIVE: Pressträff med Damberg och Linde

Sex plan i dag

Under måndagen väntas sex plan från Storbritannien till Sverige. Tre med flygbolaget British Airways till Arlanda, ett med SAS till Arlanda och ett med British Airways till Landvetter i Göteborg. Dessutom ett Ryanairplan från London till Landvetter. Under tisdagen väntas totalt fem plan, liksom på onsdag.

TT har sökt British Airways och SAS.

Swedavia kan inte säga ännu vad som kommer att hända med passagerarna om ett inreseförbud kommer, varken med svenskar, som inte kan nekas inresa, eller utländska medborgare.

– Vi har beredskap och jobbar med planering. Men ännu gäller inget inreseförbud, säger Fredrik Elgh på Swedavias pressjour.

Han förklarar också att Swedavia än så länge inte vidtar några särskilda åtgärder beträffande passagerare från Storbritannien på grund av risken för det muterade viruset.

– Vi kan inte särbehandla passagerare, säger han.

Försiktighetsåtgärd

Folkhälsomyndigheten ställer sig bakom att ett inreseförbud införs "som en försiktighetsåtgärd" och ska under måndagen precisera vilka regler som ska gälla för dem som inte kan nekas inresa, det vill säga svenska medborgare som trots allt anländer från Storbritannien.

Myndigheten uppger på sin hemsida att den också ska lämna besked om vad som gäller för dem som anlänt till Sverige under den senaste tiden.

– Jag trodde inte att man skulle införa ett inreseförbud. Det är det absolut bästa man kan göra: Att man ser till att ingen med det här viruset kommer hem alls, säger Annika Linde, före detta statsepidemiolog.

Enligt Folkhälsomyndigheten tyder ingenting på att den nya varianten av coronaviruset ger en svårare sjukdom. Utöver Storbritannien har enstaka smittade även rapporterats från Danmark, Nederländerna, Belgien, Australien och Sydafrika.

Ökad smitta

Annika Linde anser att det är oerhört viktigt att med alla medel försöka minska smittspridningen även om den nya virusmutationen av coronaviruset inte verkar ge allvarligare sjukdom än de virusvarianter som cirkulerar nu.

– Troligen ger det nya viruset både mild och allvarlig sjukdom precis som det tidigare. För viruset kan det vara framgångsrikt att ge mildare sjukdom, eftersom människor då fortsätter vara ute i samhället och därmed sprids smitta mer än om de blev svårt sjuka. Det är därför som jag och andra propagerar för munskydd för att minska smittspridningen, säger hon.

I rapporterna från Storbritannien är den nya virusvarianten signifikant mer överförbar än tidigare varianter. Det har en uppskattad potential att öka reproduktionstalet, det så kallade R-talet med 0,4 med en uppskattad överförbarhet på upp till 70 procent, enligt Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar.

– En ökning med 0,4 låter kanske inte så mycket men det kan betyda att smittspridningen ökar och för vården som redan nu arbetar på marginalen kan det bli en katastrof, säger Annika Linde.

Ivar Andersen/TT

Johanna Cederblad/TT

Artikeltaggar

Annika LindeArlandaBritish AirwaysFolkhälsomyndighetenInrikes/utrikesMikael DambergStorbritannienSverige

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.