Frykerudstomten kidnappad – vädjar om tips

Nyheter
PUBLICERAD:
Frykerudstomten försvann från sin plats vid Frykeruds kyrka under natten mot söndag.
Foto: Leo Elander
I närmare 40 år har Frykerudstomten suttit på sin plats mellan Frykeruds kyrka och Lene och hälsat förbipasserande välkomna.
Men under natten mot söndag har någon eller några rövat bort honom. Vårdarna vädjar nu om tips.

Det var i början av 80-talet som traditionen med att sätta ut tomten intill vägkanten började.

– Han är drygt 40 år. Mina föräldrar började och så har vi fortsatt. Det har varit alltifrån barn till barnbarnsbarn som har besökt den där, säger Leo Elander som sköter om Frykerudstomten.

"Någon lördagsfirare"

Men på söndagsmorgonen var jultomten spårlöst försvunnen. Leo Elander sökte av närområdet men insåg snabbt att någon hade kidnappat och stulit den.

– Det är någon lördagsfirare som har lekt eller någonting sådant. Den är stor och tung och får inte plats i någon vanlig baklucka.

Tidigare har det varit någon lykta som försvunnit, en annan gång "roade" sig någon med att ställa ut tomtefar mitt i vägen. Men nu är allting försvunnet; både tomte, lyktan som kontinuerligt fylls på med fotogen för att lysa och sitsen.

– Jag är ruskigt besviken. När allting redan är tråkigt så sker det här. Vi brukar sätta ut den till lucia och så får den stå över nyår. Det brukar även ligga brev till tomten bredvid. Den är väderbiten och har inget värde som någon exklusiv trädgårdstomte. Så det är rent djävulskap.

Man vädjar nu om tips – eller att de som har tagit tomten faktiskt återlämnar den till sin rätta plats.

Tips kan lämnas till redaktion@vf.se

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.