Grågrön jul i stora delar av landet

Väder
PUBLICERAD:
Regn på fönsterruta.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Det blir inte någon gnistrande jul i år heller, om nu någon trodde det.

Inte för de allra flesta, i alla fall. I stället kommer julhelgen att domineras av gråmulet väder med regn eller snöblandat regn i söder, lite solchanser i mellersta delen av landet och lättare snöfall längst i norr, enligt SMHI.

Mildluften dröjer sig kvar de kommande dagarna. På julafton och dagarna därefter kommer temperaturen visserligen att sjunka något, men någon vit jul blir det inte tal om. Inte i stora delar av landet, i alla fall, spår SMHI.

Varmare än normalt

– Det ser ut att bli en grågrön jul för de allra flesta med temperaturer mycket över det normala för årstiden, säger Linnea Rehn, meteorolog vid SMHI, till TT.

Nu i helgen kommer mildluft att röra sig upp över landet med lättare snöfall längst i norr. Himlen domineras av moln med ett lättare regn som faller "här och var". Det milda vädret fortsätter och på tisdag kommer ett lågtryck att dra in över landets mellersta delar, med regn i söder och snö över nordvästra Svealand och delar av södra Norrland. Snön fortsätter sedan norrut under onsdagen. Bakom detta lågtryck, däremot, väntar lite lägre temperaturer där nollgradersgränsen kommer att gå någonstans mellan Götaland och Svealand.

– Norrut blir det minusgrader och söderut plusgrader, säger Linnea Rehn.

Nytt lågtryck

På julafton passerar ett nytt lågtryck söder om landet, vilket medför regn över södra Götaland. Regnet kan delvis övergå i snöblandat regn eller som snö, främst över Småland. Längst i norr blir det mulet med lätt snöfall, men i övriga landet, framför allt i Värmland, Dalarna och Västernorrland, kan solen komma att titta fram.

– På juldagen ser det ut som om det kommer att dra ner lite kallare luft med minusgrader eller temperaturer runt nollan. Det kommer att vara ganska molnigt, möjligtvis med något lättare snöfall.

Det lite kallare vädret, även om det är varmare än normalt för årstiden, fortsätter sedan åtminstone fram till och med den 28 december, vilket är så långt som SMHI:s prognos sträcker sig.

Johan Nilsson/TT

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.