Hoppa till huvudinnehållet

Filipstad kan få servicekontor

Publicerad:
Flera olika myndigheter är knutna till servicekontoren, till exempel skatteverket, pensionsmyndigheten och försäkringskassan.
Flera olika myndigheter är knutna till servicekontoren, till exempel skatteverket, pensionsmyndigheten och försäkringskassan. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Filipstad kan få ett servicekontor. Det föreslår i alla fall bokstavsutredaren Sven Erik Österberg som därtill föreslår att ytterligare myndigheter ansluts till servicekontoren.

Idag finns 117 servicekontor runtom i landet och fyra till är på väg att inrättas. Vid kontoren kan besökare göra ärenden till Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket samt vid vissa kontor även Arbetsförmedlingens tjänster.

Förslaget skickas idag ut på remiss i en departementspromemoria. Det är en del av januariavtalet som är en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet Liberalerna och Miljöpartiet de gröna.

Det föreslås även att Centrala studiestödsnämnden, Kronofogdemyndigheten, Trafikverket och Transportstyrelsen bör kunna ingå i kontorens verksamhet. Utredningen ser också att det är önskvärt att samverka med Polismyndigheten, men här lämnas inget konkret förslag på grund av pågående förstudier.

Fotnot: En bokstavsutredare är, till skillnad från en kommitté, inte en egen myndighet och utan biträder departementet i arbetet med att utreda en specifik fråga.

Artikeltaggar

FilipstadPensionsmyndighetenSamhälleSkatteverket

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.