Hoppa till huvudinnehållet

Extra presskonferens om coronarestriktioner

Publicerad:
Foto: Jessica Gow/TT

Statsminister Stefan Löfven håller presskonferens med anledning av coronaläget i landet. Flera nya restriktioner har presenterats.

– Maxantal införs på butiker, köpcentrum och gym. Om inte det får planerad effekt kommer regeringen också planera för att stänga ner de verksamheterna, säger Stefan Löfven.

De nya restriktionerna gäller från den 24 december.

Bland annat kommer det bara vara tillåtet med sällskap på max fyra personer på restaurang, alkoholservering får inte ske efter 20.00 och ett maxantal kommer att införas på till exempel köpcentrum och gym. Om detta inte efterlevs kommer man överväga att stänga ner sådana verksamheter.

Butikerna uppmanas att inte locka med kraftiga rea-priser i mellandagarna.

– Mellandagsrea ska inte förekomma i år, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Distansjobb och munskydd

Alla som kan jobba hemma – ska jobba hemma, är också en del av uppmaningen från regeringen.

Man kommer också att rekommendera att använda munskydd i kollektivtrafiken under vissa tider från den 7 januari. En nationell rekommendation kommer att tas fram och presenteras inom kort.

– Det är fortfarande avståndet som gäller, vi ska inte ha fulla tåg bara för att vi bär munskydd. Man ska inte nu tro att man kan tränga sig på bara för att man bär munskydd, säger Johan Carlson.

Det kommer inte vara upp till individen att avgöra när munskydd ska bäras, utan det kommer att regleras av rekommendationen.

Fr v utbildningsminister Anna Ekström statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en pressträff, med socialminister Lena Hallengren med via länk.
Fr v utbildningsminister Anna Ekström statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en pressträff, med socialminister Lena Hallengren med via länk. Foto: Jessica Gow/TT

Ytterligare restriktioner införs även för skolor och för offentliga verksamheter. Gymnasieskolorna ska ha undervisning på distans fram till åtminstone 24 januari.

– All verksamhet som bedrivs av staten, kommuner och regioner som inte är nödvändiga bör stängas ner omedelbart och fram till och med den 24 januari 2021. Det gäller bland annat badhus, idrottshallar, museer och så vidare, säger Stefan Löfven.

Tydligt budskap

Statsministern och de övriga är tydliga i sitt budskap: alla måste ta större ansvar – annars blir det värre.

– Följs inte de här rekommendationerna så finns ytterligare möjligheter till skärpning, säger Johan Carlson.

Artikeltaggar

FolkhälsomyndighetenInrikes/utrikesJohan CarlsonPolitikStefan LöfvenSverige

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.