Replik: Fler händer i vården

Insändare
PUBLICERAD:
Värmlandssamverkan har vi ökat antalet anställda i regionens hälso- och sjukvård med 12 procent.
Foto: Håkan Strandman
Sedan Värmlandssamverkan tog över styret från Socialdemokraterna, har vi ökat antalet anställda i regionens hälso- och sjukvård med 12 procent. Däribland har antalet läkare ökat med 15 procent och antalet sjuksköterskor med 11 procent.

Eftersom vi förstärkt personalen i hälso- och sjukvården på detta sätt, är det beklagligt att det sprids felaktiga påståenden om att vår politik skulle ha lett till uppsägning av personal. Exempel på sådana vilseledande påståenden fanns i en insändare av Erivan Waysi (S) häromdagen.

Vi vill be alla som debatterar dessa viktiga frågor, oavsett partitillhörighet, att hålla sig till sanningen.

Vårdens resurser ökar hela tiden, vi har aldrig lagt så mycket pengar på vården som idag. Detta till stor del på grund av att vi är allt fler som överlever, och lever länge med olika kroniska vårdbehov. Behoven ökar dock mer än resurserna, vilket innebär att många upplever att resurserna krympt. För att få ännu fler händer i vården, och skapa en tillgänglig vård med bästa vårdkvalitet, så finns det många utvecklings- och förändringsarbeten att göra i organisationen. Utvecklingsarbeten, och de debatter som behövs för att komma framåt, kräver att fakta hanteras varsamt.

Marianne Utterdahl (SiV)

Eva Julin Dombrowe (L)

ordf resp 2e vice ordf i hälso- och sjukvårdsnämnden

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.