Hoppa till huvudinnehållet

Höljes VM-avtal brutet – men med i kalendern även 2021

Publicerad:
VM-deltävlingarna 2020 i Höljes var utan publik, och Morgan Östlund utgår från att det blir samma scenario även 2021 – om man kommer överens med nya promotorn om ett nytt avtal.
VM-deltävlingarna 2020 i Höljes var utan publik, och Morgan Östlund utgår från att det blir samma scenario även 2021 – om man kommer överens med nya promotorn om ett nytt avtal. Foto: Johan Ekberg

Höljes fick maximal utdelning när VM-kalendern 2021 spikades.

Men platsen är ändå inte helt klar – promotorns avhopp gör att klubbens femårsavtal inte längre finns och ett nytt avtal krävs.

– Det är klart man känner oro för hur mycket den nya promotorn vill att vi ska betala, säger Morgan Östlund som planerar för en publikfri tävling även nästa sommar.

Det var hösten 2018 som Finnskoga MK presenterade att man kommit överens med promotorn IMG om ett nytt femårsavtal som VM-arrangör över åren 2019-2023.

Men trots att tre år egentligen återstår så har det avtalet nu annullerats i och med att IMG hoppat av som promotorn för rallycross-VM.

– Just nu finns det två förslag kvar som ersättare så inom några dagar hoppas vi FIA (Internationella Bilsportförbundet) kan ta beslut om vem det blir. Sen blir det för oss att försöka komma överens med den nya promotorn om ett nytt avtal, säger Morgan Östlund, general manager för VM-deltävlingen.

Hur känner du inför den förhandlingen?

– Jag känner ingen oro sett till att vår plats i VM ska vara hotad, jag tror att oavsett vilken promotor det blir kommer den vilja ha med Höljes i kalendern.

– Men det är klart att jag känner oro kring hur mycket det nya promotorn vill att vi ska betala, säger Östlund som dock tror att avtalet för 2021 lär bli snarlikt det för 2020.

– Vi är ju snart framme vid nyår. Det har varit en utdragen process, men man får ha förståelse för att det inte är helt lätt att hitta en ny aktör. När det väl blir klart tror jag det kan bli en nystart, någon som kommer in med nya perspektiv.

Tävlingsdatum klart

Men trots att en promotor inte är klar meddelade FIA på torsdagen att man beslutat om en preliminär kalender för rallycrossen. Och i den är Höljes placerat helgen 3-4 juli, precis som VF-sporten tidigare berättat om.

– Det känns naturligtvis bra att vi placerats på vår magiska helg. Skönt att ha ett datum att jobba mot.

Och Höljes fick även full pott när det kommer till klasser som en av tre VM-deltävlingar som förutom VM-klassen även får EM-klassen i RX1 (tidigare kallad Supercar) RX2e (elklassen) och Euro RX3 (tidigare Super1600).

– Det är bra. Som vår helg är uppbyggd, under normala fall, vill vi ha mycket tävling att bjuda på under flera dagar. I en normal värld har vi gäster som stannar här länge.

"Bonus med publik"

Att det blir någon publik 2021 är dock inget Finnskoga MK vågar räkna med.

– Vi vet inte om det blir som vanligt, inför tomma läktare eller med lite publik. Vi jobbar med flera olika scenarier.

Svenska rallyt fick ett nej från Länsstyrelsen, men till Höljes tävlingsdatum skiljer ytterligare nästan fem månader.

– Vi lever med förhoppningen att ett vaccin kan stoppa upp allt. Men i nuläget måste vi jobba mot ett liknande upplägg som förra sommaren, sen blir det en bonus om vi kan få ta in publik. För vi måste köra tävlingen, det är viktigt för oss att hjälpa till så att sporten kan fortsätta. Om det blir utan publik får vi försöka hitta ett liknande upplägg med finansiell hjälp som sist.

Har stora ytor

Tillstånd för en tävling utan publik tror Östlund att man skulle få, till skillnad från Svenska rallyt kan man med en inhägnad Finnskoga Motorstadion betydligt lättare att lova att publik inte kan ta sig in.

– Det är betydligt lättare med en arena.

Östlund har dock inte på något sätt gett upp hoppet om att både kunna ta in publik och åter ha den klassiska och uppskattade campingen igång.

– Vi har stora ytor och läktare med möjlighet att separera och begränsa. Samma sak på campingen, även där finns bra möjligheter att sprida ut folket. Men likväl, som läget är just nu får vi utgå från att det blir en tävling helt utan publik.

– Men det känns mycket lättare i år att planera inför det. Nu vet vi mycket mer hur det skulle gå till, hur det kan lösas. Förra våren var det så lite vi visste.

Överlever 2020

Östlund kan dock blicka tillbaka på tävlingsåret och konstatera att mot alla odds både arrangerade man en dubbel VM-deltävling och lyckades få ihop ekonomin.

– Vi satte en budget där vi skulle klara evenemanget – men där även promotorn skulle klara sig. Mot ett plus/minus noll-resultat. Och så blev det, det blev inga större pengar över.

GM Östlund har tidigare varit inne på att det man tappat är möjligheten att för vinsten investera i arenan. Men klubben har även en hel del andra fasta kostnader som man nu inte fick en VM-intäkt att täcka.

– Som tur är har vi fått stöd från RF, från våra sponsorer och engagerad publik som gör att det haltar och går. Vi jobbar på för att sporten ska överleva, det är det viktigaste för oss.

Artikeltaggar

HöljesMorgan ÖstlundRallycrossRallycross-EMRallycross-VMVM-deltävlingen i Höljes

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.