Vadslagning om covid-döda på Försäkringskassan

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Anställda på Försäkringskassan slog vad om antal inrapporterade dödsfall med covid-19. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Anställda på Försäkringskassans kontor i Gävle slog vad om hur många som skulle rapporteras avlidna med covid-19. Vinnaren fick pengar vid 14-fikat, rapporterar Gefle Dagblad.

Under "en period" hade de anställda organiserat vadslagningar kring de inrapporterade dödsfallen. Fredagen den 4 december fick områdeschefen Eva Alner Liljedahl kännedom om det hela.

– Det är fruktansvärt. Helt oacceptabelt, säger Eva Alner Liljedahl till Gefle Dagblad.

Personalgruppen samlades måndagen 7 december till möte och informerades om myndighets etiska koder.

En handlingsplan har nu upprättats och en utbildning om vilken värdegrund som gäller för en statligt anställd ska hållas under våren, enligt ett dokument som Gefle Dagblad tagit del av.

Enligt uppgifter till Gefle Dagblad ska en enhetschef ha känt till vadslagningen utan att agera.

– Ja, det är förskräckligt. Det innebär naturligtvis att det blir ett utredande samtal med mig. I övrigt går jag inte in på detaljer där, det är ett personalärende, säger Eva Alner Liljedahl till tidningen.

Enligt Eva Alner Liljedahl har de inblandade förstått allvaret i situationen och är ångerfulla.

Ellinor Knoxborn/TT

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.