Fel att stänga biblioteken

Ledare
PUBLICERAD:
Bibliotekshuset stänger på söndagar efter ett blågrönt beslut i kultur- och fritidsnämnden.
Foto: Håkan Strandman
Den blågröna majoriteten i kultur- och fritidsnämnden har beslutat att Bibliotekshuset i Karlstad med omedelbar verkan inte längre ska vara öppet på söndagar. Det är en obegriplig och felaktig besparing.

Kommunledningen skryter gärna med att det går så bra för kommunen. I budgeten för nästa år räknar de med ett plus på 211 miljoner kronor.

Ändå har kultur- och fritidsnämnden ålagts ett sparbeting inför nästa år. Utöver att huvudbiblioteket ska stängas på söndagarna dras öppettiderna ner på närbiblioteken med 25 procent.

Biblioteken är inte bara en plats för att låna böcker, musik och film. Det är också en viktig mötesplats i demokratins tjänst, inte minst när andra publika lokaler stängs.

Söndagsstängningen sparar 300 000 kronor. Samma kommunledning skrev nyligen på ett avtal med Färjestads BK om att hyra en loge för tio personer i Löfbergs Arena för 280 000 kronor. Per-Inge Lidén, ordförande (MP) i Karlstads Stadshus AB, motiverade beslutet med att ”folk tycker det är roligt att komma dit”.

Ledarsidan förmodar att betydligt fler Karlstadsbor tycker att det vore roligare och viktigare att Bibliotekshuset, som är till för alla, höll öppet på söndagarna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.