Debatt: Skydda landets blåljuspersonal

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Våld och hot mot blåljuspersonal är ett angrepp mot vår gemensamma frihet, trygghet och demokrati.
Foto: Johan Nilsson/TT
Det eskalerande våldet mot utryckningsfordon och blåljuspersonal måste mötas med samhällets fulla kraft. Konsekvenserna av detta våld innebär att människor inte nås av samhällets hjälp när man behöver den som mest.

Detta kan aldrig accepteras. För att komma åt problemen presenterar vi fem förslag för att trygga blåljuspersonals arbetsmiljö:

1. Angrepp på ambulans- och räddningstjänstpersonal ska straffas.

Idag klassas poliser som tjänstemän, men inte ambulans- och räddningstjänstpersonal. Det sänder fel signaler till människor som varje dag riskerar sina liv för vår trygghet. Vi vill därför ändra lagen så att all blåljuspersonal kan åtnjuta samma rättsliga skydd.

2. Skärp straffskalorna.

De domar som delats ut för sabotage mot blåljuspersonal har i de flesta fall varit för låga. Därför vill vi att minimistraffet för brott som idag är 14 dagars fängelse skärps. Vi vill också se att våld mot blåljuspersonal bör resultera i minst sex månaders fängelse och att ersättningen för utryckningspersonal som angrips förbättras.

3. Ge blåljuspersonal rätt information direkt.

Idag finns inget gemensamt system för att uppmärksamma ambulans- eller räddningstjänstpersonal på att ett larm kommer från områden eller adresser i riskfyllda miljöer. Detta gör att räddningsinsatser fördröjs, vilket kan vara skillnaden mellan liv och död. Vi vill därför ge larmcentraler i uppdrag att säkerställa informationsflödet så att ambulans- och räddningstjänstpersonal kan begära polisärt understöd direkt.

4. Utrusta alla blåljusfordon med kameror.

Antalet hot mot blåljusanställda fortsätter öka och få fälls för brott. För att underlätta identifiering av den som medvetet förstör vid utryckning vill vi att den tillståndsplikten för kameror monterade på utryckningsfordon tas bort med syftet att enklare kunna säkra bevis.

5. Ge blåljuspersonal anonymiserade personuppgifter.

När blåljuspersonal är i riskfyllda miljöer kan deras iakttagelser vara av betydelse för brottsutredningar. Idag beskriver flera blåljusanställda att de och deras familjer upplevt personliga hot. Vi vill därför ge polis, ambulans- och räddningstjänstpersonal anonymiserade uppgifter på såväl tjänstelegitimation och i rapporter.

Hot och våld mot blåljuspersonal är helt oacceptabelt och måste mötas av direkta konsekvenser. Varje gång blåljuspersonal angrips eller utsätts för våld och hot är det inte bara en attack mot de yrkesgrupper vi som samhälle ska hylla – utan ett angrepp mot vår gemenensamma frihet, trygghet och demokrati.

Nyamko Sabuni

Partiledare för Liberalerna

Partiledare för Liberalerna

Johan Pehrson

Rättspolitisk talesperson

Arman Teimouri

Arbetsmarknadspolitisk talesperson och riksdagsledamot för Värmlands län

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.