Hoppa till huvudinnehållet

TV: Värmlands Lucia samlar in pengar för att stoppa våldet mot flickor

Publicerad:

Årets Värmlands Lucia ställdes in på grund av coronapandemin och de rådande restriktionerna. I stället vill vi nu sprida lite ljus i mörkret med fjolårets luciakonsert. I samarbete med Karlstads domkyrka uppmanar vi tittarna till att skänka en slant till årets lucia- och julinsamling som går till att stoppa våldet mot flickor.

Var femte kvinna kommer någon gång att utsättas för våld och årligen dödas ungefär 20 kvinnor av en närstående. Så ska det inte behöva vara. Varje år gör Svenska kyrkan en insamling till välgörande ändamål i samband med jul och lucia. Den här gången går pengarna till arbetet med flickors rätt till ett värdigt och våldsfritt liv, under insamlingsnamnet Bryt en tradition.

För 1700 år sedan vägrade en ung flicka vid namn Lucia att gå med på tvångsgifte. Hon blev till slut mördad för att hon stod upp för sina egna rättigheter – sin egen kropp, sitt eget liv. Hennes historia är känd världen över, men trots att många år har gått får flickor i modern tid uppleva liknande livsöden som Lucia. Tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp mot specifikt flickor pågår överallt, hela tiden, och mörkertalet är enormt.

Flera drabbade i Sverige

Isabel Persson och Neslihan Erdis är båda utvecklingsledare för social hållbarhet på Länsstyrelsen Värmland. De har tagit del av statistik från Socialstyrelsen som rör den sortens könsrelaterat hedersvåld som Lucia en gång blev utsatt för.

– När det kommer till våld generellt handlar det alltid om uppskattningar. Bara i Sverige uppskattar man att 38 000 flickor har könsstympats och enligt en kartläggning från 2009 var det 70 000 ungdomar som inte kände att de själva kunde bestämma vem de vill gifta sig med, säger Neslihan Erdis.

Läs hela intervjun om ojämställdhet och könsrelaterat våld med Neslihan Erdis och Isabel Persson här.

På grund av både bland annat rädsla för att berätta och en okunskap om vad som är rätt och fel finns det dock en oklart stor andel fall som än inte känns till.

Ta ställning

Under lov är det vanligt att våld mot kvinnor som sker i hemmen ökar och coronakrisen har fått liknande effekter. På grund av högre arbetslöshet och social distansering isoleras man och i samband med det ökar också våldet.

I samband med en sändning av fjolårets luciakonsert uppmuntrar Karlstads-Tidningen, Värmlands Lucias arrangörer, alla att både skänka ett bidrag och en tanke åt Lucia och alla andra flickor och kvinnor som har gått eller kommer att gå samma öde tillmötes. Vi uppmuntrar också till att ta ställning mot förtryckande strukturer och skadliga samhällsnormer. Könsrelaterat våld lever kvar och det är god tid att bryta den traditionen – tillsammans.

Artikeltaggar

Karlstads domkyrkaLuciaMusikVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.