Avantgardet - Ljuvligt, men nog saknar man trallet

Skivor
PUBLICERAD:
Avantgardet.
Foto: Christine Olsson/TT

”Tillbaka igen”, sjunger Rasmus Arvidsson, men grejen med Avantgardet är ju att de aldrig försvinner. Inte på riktigt. Med fem album på lika många år har de blivit en svensk tradition lika pålitlig som ”Ivanhoe”.

Liksom riddaren fattar de numera minst ett galet beslut varje år. I fjol valde gruppen att arbeta bort de smittsamma hookar som hittades på poppärlan ”Alla känner apan” 2018. Längs den rutten har det tyvärr fortsatt. ”Smile and Wave” må vara en ljuvlig rockskiva, Arvidssons poesi elegant, och ”Sämsta stunder” och ”Dissonansen” både Velvet Underground-skorra och Libertines-skava skönt; men plattan ekar också av all outnyttjad trallkraft. Det är en tragedi i det lilla.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.