Hoppa till huvudinnehållet

Smittskydd: "Ökad smittspridning kan vara ett resultat av Black Friday"

Publicerad:
Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare, menar att vi kan se ett resultat av den ökade julhandeln i slutet av november.
Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare, menar att vi kan se ett resultat av den ökade julhandeln i slutet av november. Foto: HP Skoglund

Det är en fortsatt ökad spridning av coronaviruset i länet och det går att se ett samband.

– Den ökade julhandeln kan absolut haft en stor inverkan på smittspridningen i länet, säger Anna Skogstam biträdande smittskyddsläkare.

I slutet av november ökade julhandeln rejält, inte minst med tanke på alla erbjudanden. Enligt Googles data som är kopplade till "shopping och nöjen" var det fler värmlänningar i rörelse under Black Friday och efterföljande dagar.

– Black Friday och efterföljande vecka sammanföll med en fortsatt ökning av smittspridningen. Julhandeln kan bidra till en ökad spridning. Trots vår avrådan så sticker folk ut ändå, det bidrar till ökad trängsel och man träffar dessutom folk på små ytor. Vi förstår om man vill gynna den lokala handeln, men då måste man försöka vara flexibel och avstå om det är för mycket folk i butiken, säger Anna Skogstam.

Sprids på arbetsplatser

Ser man till den senaste veckans siffror över nya coronafall ser man att viruset sprider sig i Hagfors, där 50 nya fall rapporterats.

– Vi vet inte riktigt vad det kan bero på, men vi vet att det är flera arbetsplatser där smittan sprids och även i familjer, säger Anna Skogstam.

Kraftig ökning i Hagfors – så är läget i din kommun

Varför är arbetsplatser så utsatta?

– Folk sitter tätt i möten och kan inte hålla avstånd i lunchrum. Man måste jobba hemifrån nu och kan man inte det så måste man vidta åtgärder på arbetsplatserna.

I Karlstad ser vi för andra veckan i rad en liten minskning av antalet nya fall.

– Man kan inte säga något om det, jag vågar inte uttala mig om någon trend där, det kan snabbt vända igen.

Ser ni någon särskild klustersmitta i samhället just nu?

Nej, men det är spritt på arbetsplatserna, tidigare har vi sett att ishockeylag har varit drabbade, men det ser vi inte just nu i idrottsföreningar på samma sätt.

Resandet påverkar

För andra vecka i red når Årjängs kommun 70 fall eller fler och antalet smittade sett till invånarmängden är bland de högsta i hela landet. Men det är svårt att se tydliga mönster av smittspridning.

– Vi har inte kunnat identifiera någon våg av smitta in i olika samhällen däremot finns en stark koppling till de som rest mycket till andra regioner där det är mycket fall. Ju fler människor på orten desto större spridning, det finns ingen enskilt utlösande faktor, man måste utgå från att det är en allmänt spridd smitta i hela länet och bete sig därefter.

Vad tror du om tiden som väntar?

– Det är ett ovisst läge, hur det blir framöver beror helt på efterlevnaden av restriktionerna. Jag hoppas att folk känner att de kan stå ut lite till med att man inte kan leva som vanligt.

Artikeltaggar

Anna SkogstamÅrjängBlack fridayCoronavirusetHagforsKarlstadNyheterSmittskydd VärmlandSmittspridning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.