Hur vill du att julen ska bli?

Ledare
PUBLICERAD:
Kö in till köpcentrat Emporia i Malmö när vid Black Week handeln inleddes. Två veckor senare har Skåne en stor smittspridning och det borde inte överraska någon.
Foto: Johan Nilsson/TT
Regeringen vill införa en tillfällig pandemilag, som ger befogenhet att stänga butiker, gym och kollektivtrafiken. Den kan träda i kraft först 15 mars nästa år. Det hade varit bra om den redan funnits på plats för att hindra trängseln i julhandeln.

Siffrorna över antalet smittade, iva-vårdade och döda förskräcker. Nu ser sjukhusen effekten av till exempel ”köpfesten” Black Friday som drogs ut till en hel vecka. Trängseln var stor i köpcentrum och butiker, med ökad smittspridning som följd två veckor senare.

Det är obegripligt att folk inte lyssnar på och följer de enkla råden: Undvik onödiga besök i butiker. Trängs inte i onödan. Regeringen har skärpt råden. Nu SKA man göra som myndigheterna säger och inget annat.

Socialminister Lena Hallengren (S) och kulturminister Amanda Lind (MP ) föreslår en tillfällig pandemilag.
Foto: Jessica Gow/TT

De som trotsar Folkhälsomyndighetens och regeringens råd tror antagligen att de är odödliga. Uttrycket ”Shop till you drop” har fått en ny innebörd. För vissa kan galenskapen sluta med att de verkligen stupar.

De som drabbas mest av trängseln är de handelsanställda, de som inte kan jobba hemifrån. De tillhör gruppen lågavlönade LO-medlemmar, mestadels kvinnor, som enligt Region Stockholms Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin löper fyra gånger högre risk att dö i covid-19 än högavlönade tjänstemän.

Det är bra med plexiglas i kassorna, markeringar i golvet och handsprit lite överallt, men de butiksbiträden som plockar varor och servar kunder bland hyllor och galgar är oftast oskyddade. Det är svårt att hålla avstånd och respekten saknas hos många kunder.

En enkät bland Handelsanställdas skyddsombud visar att många butiker inte heller tar säkerheten på allvar. Fyra av tio vittnar om att riskbedömningen inte varit tillräcklig och att personalen inte involverats i skyddsåtgärderna. Bara 16 procent av butikerna har infört kontantfritt för att minimera smittan. Det är för dåligt.

E-handel ropas ut som lösningen på problemet. Ja, det kan visserligen minska trängseln i affärerna, men paketen som beställs ska i många fall hämtas i butiken. E-handeln ökade enligt Postnord med 49 procent redan under andra kvartalet, inför julen väljer ännu fler att handla på nätet.

Nätshoppingen skapar andra problem för personalen. En inspektion av Arbetsmiljöverket avslöjar att åtta av tio paketterminaler och utlämningsställen har brister i arbetsmiljön. När butiker förvandlas till postkontor saknas ibland rutiner helt, hos andra följs de inte.

Paket som köps på nätet ska ändå oftast hämtas ut i butik och här brister ofta det förebyggande arbetsmiljöarbetet.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det förebyggande arbetsmiljöarbetet brister. Mycket av pakethanteringen sker manuellt och det blir en belastning på händer, armar och ryggar. Även lätta paket blir en börda om de är tillräckligt många. Det kan ge skador som inte märks omedelbart, men som kan ge långvariga besvär.

Det är dags att fundera på hur julen ska bli. Det gäller både eventuella resor och den fortsatta julhandeln. Vad är viktigast? Besök hos mormor, nya försäljningsrekord eller att bromsa smittan? Varför inte ge bort presentkort att användas i bättre tider? Det kan skona affärerna, personalen och kunderna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.