Hoppa till huvudinnehållet

Wretling ska gräva där han står i åttonde vinterpratet i P1

Publicerad:
"Tycker man som jag om att berätta och dela med sig av det man stött på i livet, då är det här en av de finaste förfrågningarna man kan få", säger Olof Wretling.
"Tycker man som jag om att berätta och dela med sig av det man stött på i livet, då är det här en av de finaste förfrågningarna man kan få", säger Olof Wretling. Foto: Peter Bäcker

Hedersvärmlänningen Olof Wretling provar ett nytt grepp när han för åttonde gången nu valts att vinterprata för P1-lyssnarna.

– Det känns alltid som första gången, säger han inför nyårssändningen som även ska gå att titta på.

Från scenen i anrika Studio 4 i Radiohuset ska Olof Wretling den här gången gräva där han står, berättar han.

– Jag ska prata om humor och komik. Jag har aldrig riktigt berört humorn som tema tidigare, av lite rädsla kanske. Det kommer att bli ett analyserande, men förhoppningsvis också roligt program.

Ämnet rymmer intressanta frågeställningar, menar Olof Wretling som genom åren firat stora humoristiska triumfer i såväl radio och tv som på scenen med "Mammas nya kille" och "Klungan".

– Vad är det som gör humorn och komiken så livsnödvändig? Som gör att man kan komma så nära stora och starka ämnen och beröra det som är aktuellt eller jobbigt. Det finns något unikt med humorn där, säger han.

Tar in musikvideor

Kanske får lyssnarna följa med tillbaka i tiden, till hans scendebut.

– Den där första gången man ställde sig på en scen och därigenom påstod att man skulle vara rolig. Det var ju det värsta man kunde utsätta sig själv för, men något som senare blev vad jag mer eller mindre försörjt mig på.

Olof Wretlings vinterprat kommer att skilja sig från de övriga i årets omgång, då det även ska gå att se på.

– Jag går faktiskt runt i detta nu på scenen, vi ska testa hela kedjan här.

I det livesända programmet ska Olof Wretling väva in musikvideor, men han är förtegen kring den detaljen.

– Manuset håller på att bli klart, men i dessa tider av corona får man liksom ta en dag i sänder. Vilket på ett sätt är positivt, så att man inte skyndar för snabbt.

"Unik känsla"

På senare år har lyssnarna fått rösta fram vilka som ska vara vintervärdar. I år står "Vinter i P1"-redaktionen för urvalet, men "med lyssnarnas önskemål i åtanke". För Olof Wretling blir detta alltså åttonde vinterpratet.

– Det känns alltid som första gången, kanske för att det är en så unik och fantastisk känsla. Att få i uppdrag att skapa ett eget radioprogram och bestämma vad man ska prata om. Tycker man som jag om att berätta och dela med sig av det man stött på i livet, då är det här en av de finaste förfrågningarna man kan få.

Artikeltaggar

KarlstadNöje/KulturOlof Wretling

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.