Svenska modellen håller

Ledare
PUBLICERAD:
En historisk bild. Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall, Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp, Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv och Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal skriver under avtalet mellan Svenskt Näringsliv, PTK, Kommunal och IF Metall.
Foto: Jenny Frejing/Svenskt Näringsliv
Liberalerna och Centerpartiet jublar och tar åt sig äran för att LO-förbunden Kommunal och IF Metall anslöt sig till las-uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Ja, om man tycker att utpressning och att tvinga självständiga parter att förhandla under hot kan de känna sig nöjda.

Det var Centern som hårdast drev att en uppluckrad arbetsrätt skulle med i januariavtalet, med den bisarra slutsatsen att om parterna inte kom överens skulle en statlig utredning ograverat bli lag. Punkt slut.

Det kunde med andra ord ha blivit värre än det nu blir. Den statliga Toijer-utredningen hade definitivt förskjutit balansen på arbetsmarknaden rejält till arbetsgivarnas fördel. Den ratades också tydligt av statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, båda med stark facklig bakgrund.

De är nöjda i dag och andas ut. Överenskommelsen är ett styrkebesked för den svenska modellen, säger Löfven. Nordmark kallar det en historisk uppgörelse och en bra grund för lagstiftning. Nu kan Toijers utredning slängas i papperskorgen. Tack för det.

Vänsterpartiet håller dock fast vid hotet om att fälla Löfven på förändringarna i arbetsrätten. Regeringen inte kan gå fram med en lagstiftning som helt struntar i stora delar av Sveriges löntagare, säger partiledaren Nooshi Dadgostar.

Hotet känns dock tunt och frågan är hur ”stora delar av Sveriges löntagare” ska definieras. När de två största LO-förbunden anslöt sig omfattas ytterligare 750 000 anställda av avtalet. Tjänstemännen i PTK som redan sagt ja är ännu fler.

Kvar står ett antal arga LO-förbund. Transports ordförande Tommy Wreeth är mest kritisk. ”IF Metall och Kommunal skiter uppenbart i allt som vi är överens om” säger han besviket. Byggnads och Seko är också arga och är oroliga över sammanhållningen bland de 14 medlemmarna i LO-familjen.

Ja, LO:s ordförande Susanna Gideonsson har en del att jobba med för att hålla inom en splittrad och försvagad organisation. Det är värt att notera att arbetarrörelsen var splittrad även när det så hyllade Saltsjöbadsavtalet skrevs under 1938.

LO på den tiden går inte att jämföra med LO 2020. I dag är det fler tjänstemän än arbetare i Sverige och det märks både i medlemsantal och makt. Ett krympande LO lär överleva även den här sprickan. Troligen kommer fler LO-förbund att ansluta sig till uppgörelsen.

Kommunal och IF Metall är nöjda. IF Metall har fått igenom sina krav på en bättre omställning och mer stöd för den som mister jobbet. De får rätt till studier i tre terminer under arbetslivet med 80 procent av lönen.

Kommunal har fått bort missbruket med ”hyvlade” tjänster. De osäkra anställningarna blir färre när en visstidsanställd får fast jobb efter tolv månader i stället för dagens 24. Svårast att svälja är att arbetsgivaren får göra fler undantag från turordningsreglerna vid uppsägning på grund av arbetsbrist.

Det har givits och tagits i förhandlingarna. Som det brukar vara, med andra ord. Det landade i en kompromiss. Den svenska modellen lever ändå och det lär förhoppningsvis politikerna att de ska hålla fingrarna borta i fortsättningen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.