Går hon hem i stugorna?

Ledare
PUBLICERAD:
Miljöpartiets valberedning vill ha Märta Stenevi, nuvarande partisekreterare, som kvinnligt språkrör efter Isabella Lövin.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Valberedningens förslag att partisekreteraren Märta Stenevi ska bli Miljöpartiets nya kvinnliga språkrör utmanas av fyra andra kandidater. Det blir kongressen som får bestämma efter att var och en fått berätta varför just de ska utses. Miljöpartiets öppna process borde fler partier ta efter.

Lite trist att den extra kongressen 31 januari blir digital. Alla politiska möten tappar i spänst och engagemang när de sker via datorn eller telefonen. Inte minst partikongresser förlorar på att de fysiska mötena och debatterna uteblir.

Inför valprocessen tillhörde inte partisekreteraren Stenevi favoriterna. Bara fyra procent av miljöpartisterna ville ha henne som kvinnligt språkrör, enligt en opinionsmätning från Aftonbladet/Demoskop tidigare i höst.

Oddsen för att Stenevi blir vald är ändå ganska låga. De tre tyngsta av de från början åtta kandidaterna har valt att hoppa av efter valberedningens beslut. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, ekonomisk-politiska talespersonen Karolina Skog och partiets gruppledare i riksdagen Janine Alm Ericson hade troligen haft större chanser att vinna än de fyra som nu utmanar.

Riksdagsledamöterna Annika Hirvonen, Rebecka Le Moine och Pernilla Stålhammar har sina supportrar, liksom lokalpolitikern Elin Söderberg från Umeå, men mot Märta Stenevi lär de inte vara tillräckligt många. Stenevi har stöd från partietablissemanget och uppskattar regeringssamarbetet med Socialdemokraterna. Med henne som språkrör väntar inte en revolution.

– Vi kommer inte att växa om vi inte kommer ut med vad vår politik är, förklarade Stenevi när valberedningen lanserade henne.

Det är samma ganska intetsägande floskler som kommer från andra partier som går knackigt opinionsmässigt. SCB:s stora partisympatimätning visar att Miljöpartiets låga siffror (4,2 procent) i första hand inte beror på att de inte kommer ut med sin politik utan på att män i allmänhet och folk norr om Värmland inte gillar det de gör.

Bidrag till elcyklar och elbilar går hem i Stockholms kommun, där partiet får 7,7 procent av rösterna. I norra Mellansverige (Värmland, Dalarna och Gävleborg) lockar MP bara 1,4 procent av väljarna. I mellersta och övre Norrland stiger siffran till 1,6 procent. Det är långt under det andra ”miljöpartiet” Centerns stöd på 9,5 procent.

Med tanke på hajpen kring Greta Thunberg och på att så många väljare sätter klimatfrågan högt på dagordningen borde Miljöpartiet ha potential att växa. Vilka som leder partiet och vilka frågor de prioriterar spelar en stor roll.

Det manliga språkröret Per Bolund har lågt förtroende och betraktas av många som en ganska anonym tjänstemannaliknande politiker. Något storslaget röstfyrverkeri lär inte heller Märta Stenevi sätta igång.

Bland kvinnor har Miljöpartiet redan ett hyfsat starkt stöd med 6,7 procent. Bland männen är det däremot katastrofalt dåligt med ynka 1,8 procent. Det blir inte lätt för Stenevi att ändra på det.

För övrigt är det värt att notera att om bara kvinnor hade rösträtt skulle det finnas en rödgrön majoritet i riksdagen. De tre partierna S, V och MP får tillsammans 50,6 procent av de kvinnliga rösterna i SCB:s mätning.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.