Hoppa till huvudinnehållet

Ny gymnasieutbildning för personer med funktionsvariationer

Publicerad:
– Den nya utbildningen är för elever som är i “gråzonen” mellan särskolan och den vanliga skolan, som måste de gå i vanliga skolan, säger Per Johansson, skolchef på Forshagaakademin.
– Den nya utbildningen är för elever som är i “gråzonen” mellan särskolan och den vanliga skolan, som måste de gå i vanliga skolan, säger Per Johansson, skolchef på Forshagaakademin. Foto: pressbild

Forshagaakademin vill ge personer med funktionsvariationer en bättre chans att förverkliga sina drömmar och samtidigt klara av skolan. Därför startar de en ny gymnasieutbildning, hösten 2021.

– Det här är ett projekt som vi har drömt om länge och som vi verkligen tror på, säger Per Johansson, skolchef på Forshagaakademin.

Han har själv barn med funktionsvariation och blev frustrerad över att inte alla barn och ungdomar, på allvar får chansen i det svenska skolsystemet. De får aldrig möjlighet att tas i anspråk utan vårdas hela livet.

– Den nya utbildningen är för elever som är i “gråzonen” mellan särskolan och den vanliga skolan, som måste de gå i vanliga skolan. Eleverna har oftast någon typ av funktionsvariation, säger han.

Är individanpassad

Gymnasieutbildningen är helt anpassad efter individens förutsättningar och framtidstankar. Fokus är på ett framtida yrkesliv. Kurserna läser man med andra gymnasieelever.

– Jag tror inte på separata klasser. Att går tillsammans är viktigt för samhörigheten, säger Per Johansson.

En nära samverkan med rätt företag är också en förutsättning. Därför kommer eleven att ha praktik två dagar i veckan hos ett värdföretag. Det skapar en viktig trygghet för eleven, arbetsplatsen och för skolan. En pedagogisk resurs från skolan kommer att finnas med på arbetsplatsen.

Christer Johansson, Ica-handlare på Maxi ICA Stormarknad Karlstad, har erfarenhet av samverkan med daglig verksamhet och Yrkeshögskolan i Karlstad. Han stöttar den nya utbildningen i Forshaga.

Sammanhang viktigt

– Det är viktigt för alla att vara en del av ett sammanhang, att få en möjlighet att prestera, komma till ett lunchrum och träffa medarbetare. Det gäller som sagt för alla, men förmodligen ännu mer för dessa deltagare, säger han.

– Mångfald gör mycket nytta i ett företag. För oss har det gett mycket glädje och nytta. Vi får vara med om en resa där människor växer och vi ser ofta snabba utvecklingskurvor för deltagarna vi har hos oss, fortsätter han.

Utgångspunkten är att starta med fem till åtta elever. Utbildningen kommer att påbörjas mitt i en pandemi.

– Det är klart att det är något vi har reflekterat över, men de här ungdomarnas drömmar finns här och nu. Pandemi eller inte, säger Per Johansson.

Artikeltaggar

Forshaga kommunSkola och utbildning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.