Hoppa till huvudinnehållet

Mordmisstänkt 77-åring släppt på fri fot

Publicerad:
I mitten av juni spärrade polisen av ett större område vid Frykenbadens camping i Kil med anledning av ett mord.
I mitten av juni spärrade polisen av ett större område vid Frykenbadens camping i Kil med anledning av ett mord. Foto: Peter Bäcker

Hovrätten för västra Sverige valde att försätta den 77-åriga man som dömts i tingsrätten för mord på sin jämnåriga fru på fri fot under torsdagen.

– Jag tycker att det är ett besynnerligt beslut, säger åklagaren Rebecca Hällgren.

Försvarsadvokaten: "Kämpat för länge"

Det var i mitten av juni som den 76-åriga kvinnan anträffades död i parets gemensamma campingvagn. Den rättsmedicinska obduktionen visade snabbt på att hon hade blivit strypt till döds i sängen.

Hennes 77-åriga make åtalades och ställdes inför rätta för mordet. Under huvudförhandlingen vid Värmlands tingsrätt berättade mannen att han hade agerat i självförsvar.

– Jag tog tag runt halsen och skakade henne innan jag släppte. Jag kanske höll i 30 till 40 sekunder och sa att "nu ger du dig med slöinga". Sedan såg jag att hennes armar låg still och att något var fel, berättade maken under huvudförhandlingen.

Åklagaren i fallet, Rebecca Hällgren, yrkade på att mannen skulle dömas till livstids fängelse för mord. Försvarssidan att han skulle frikännas, alternativt dömas för grov misshandel och vållande till annans död.

Mannen dömdes till fängelse i åtta år, bland annat med motiveringen: "tingsrätten finner att skäl finns att göra en kraftig reduktion av fängelsestraffets längd på grund av [77-åringens] mycket höga ålder".

Åklagaren Rebecca Hällgren var inte nöjd över att 77-åringen försattes på fri fot under torsdagen.
Åklagaren Rebecca Hällgren var inte nöjd över att 77-åringen försattes på fri fot under torsdagen. Foto: Peter Bäcker

Båda sidor valde att överklaga domen och under veckan som gått har man haft uppe målet i Hovrätten för västra Sverige. Något oväntat valde domstolen att försätta mannen på fri fot i väntan på dom.

– Han är väldigt lättad och tacksam, säger hans advokat Mats Hellman till SVT Värmland.

Rebecca Hällgren var i sin tur förvånad då hon yrkade på att 77-åringen skulle sitta häktad i väntan på dom. Något som är sedvanligt när det rör sig om brott med ett straffvärde på över två år i fängelse eller om det finns risk att personen håller sig undan för att slippa straff.

– Jag tycker att det är ett besynnerligt beslut och har inte varit med om det här tidigare, säger hon till VF.

Det innebär per automatik inte att mannen kommer att frias helt, utan att rätten anser att det helt enkelt inte föreligger någon flyktfara tills vidare.

– Hovrätten skickade även med att det här inte var någonting som man skulle ta som en fingervisning hur man skulle döma i målet, utan de bara anser att det är uppenbart att skäl till häktning saknas. De gör en annan bedömning än tingsrätten i den delen, för tingsrätten fann ju att det inte fanns uppenbara skäl till att häktning saknades med anledning av flyktfaran.

Var det den höga åldern som spelade in, eller gav de någon motivering?

– Nej, någon närmare motivering gavs inte.

Hovrätten kommer meddela dom den 17 december.

Texten uppdateras.

Här kan du läsa mer:

Fullsatt och känslofyllt när mordrättegång inleddesÅklagaren yrkar på livstids fängelse för mordmisstänkt 77-åringKvinna dödades på camping – nu åtalas 77-årige makenMordmisstänkt har behövt vårdMordmisstänkt 77-åring fortsatt häktadUtredde nervgiftsinjektioner på mordofferCampingmordet: 77-årig make döms till fängelseÅklagaren om misstänkta campingmordet: "Han har inte haft uppsåt att döda"77-åringen häktad misstänkt för mord – hävdar självförsvarMordmisstänkt nekar till brott: ”Inte haft något uppsåt”Åklagaren om mordhäktningen: ”Hållas en hel del förhör”Misstänkta mordet: ”Betydligt mer berusad än normalt”

Artikeltaggar

Brott & blåljusHovrättenMordRebecca Hällgren

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.