Hoppa till huvudinnehållet

Stort pengaregn över krisande värmländskt kulturliv: "Kommer gå åt fort"

Publicerad:
Nöjesfabriken i Karlstad får drygt 2.8 miljoner kronor när Kulturrådet delar ut krisstöd för uteblivna intäkter. Man hade hoppats på drygt fem miljoner.
Nöjesfabriken i Karlstad får drygt 2.8 miljoner kronor när Kulturrådet delar ut krisstöd för uteblivna intäkter. Man hade hoppats på drygt fem miljoner. Foto: Håkan Strandman

Under torsdagen presenterades den första hälften av höstens krisstöd från Kulturrådet.

Nöjesfabriken, Ekman Event, Sven-Ingvars och Olssons brygga finns bland dem som fått störst summor för uteblivna intäkter i Värmland.

– Det var inte de summor som vi hade räknat med, men det är ändå en jätteglädje, säger Nöjesfabrikens vd Peter Eriksson.

Kulturrådet fick in sammanlagt 2 200 ansökningar om krisstöd för inställda och uppskjutna evenemang på grund av pandemin. Detta för tidsperioden 1 juni till 30 september. Drygt hälften av ansökningarna, 55 procent, har fått bifall.

– De stöd som beviljas den här och nästa vecka blir räddningen för många men samtidigt ser vi att pengarna inte räcker för alla som behöver stöd. Behoven är större än tillgången, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin i ett pressmeddelande.

Och fortsätter:

– Vi vill att kulturlivet ska finnas kvar efter pandemin och jag hoppas och tror att det kommer nya stödpaket nästa år.

Bland de större värmländska kulturaktörer som ansökt om, och fått, pengar finns Nöjesfabriken, Ekman Event & Media, Rackstadmuseet, Sven-Ingvars, Olssons brygga och Besterman Sweden AB.

På Nöjesfabriken hade man räknat med ett bidrag på drygt 5 miljoner kronor. Man får nöja sig med strax över 2.8 miljoner.

– Det är klart att det inte var vad vi hade vid planeringshorisonten, men jag är ändå oerhörd glad att det kommer pengar överhuvudtaget. De kommer att gå åt fort kan jag lova. Det är en hemsk tid, säger Peter Eriksson.

Så det är lite blandade känslor hos er?

– Ja, men för det första är man glad. Det tyder ändå på att vi är en stor anläggning som behövs även efter pandemin. Det är många som har fått avslag också och i grund och botten handlar detta om att Kulturrådet fått för lite pengar från regeringen för att klara av den här ansökningsstormen. Då får man hyvla av topparna så att så många som möjligt ska få så mycket som möjligt, och det är väl rätt tycker jag. Jag hade inte gjort annorlunda om jag hade suttit i den sitsen. Men i grunden har regeringen skjutit till för lite pengar.

Nästa vecka ska den resterande delen av Kulturrådets krisstöd fördelas.

– Vi följer vår tidplan kring beslut och utbetalningar. Allt tyder på att vi klarar att betala ut medel innan jul, säger Kajsa Ravin i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

FernandozMårbacka minnesgårdNöje/KulturNöjesfabrikenOlssons bryggaPatrik EkmanRackstadsmuseetRansäters hembygdsföreningSliperietSven-IngvarsVärmlands länVärmlandsteatern

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.